В Україні продають по $200 на руки - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні продають по $200 на руки - ЗМІ

Валюта
5707
Курс долара знову почав зростати. За вівторок – середу він додав у ціні одразу 11 копійок і сягнув 8,29 грн/$. Це безготівкове котирування, тобто в касах банків американська валюта може коштувати до 8,30-8,31 грн/$ – стільки ж, скільки 6 грудня. «Але всі пам’ятають, що сталося після тієї п’ятниці: накупивши доларів, банки залишилися без нацвалюти і були змушені в понеділок скидати бакси через гривневий дефіцит – курс впав до 8,18 грн/$. Ми починаємо рухатися колом, той самий сценарій розіграють і цього тижня. У вівторок – середу, коли у банків збільшилися гривневі запаси (залишки на коррахунках збільшилися з 19,8 млрд грн до 24,8 млрд грн), вони знову накупили валюти. А щойно знову залишаться без гривні – почнуть продавати долар, і його курс просяде», – розповів «Вістям» член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Якщо минулого тижня курс гривні на безготівкових торгах активно підтримували Ощадбанк разом з Нацбанком (дешево продавали долар), то зараз вони відійшли в сторону. «З початку цього тижня НБУ і держбанки не були помічені в продажах. Нинішній курс на міжбанку сформований відкритим ринком», – запевнив нас головний економіст відділу з операцій на міжбанківському ринку казначейства «Банку Національний кредит» Володимир Фенюк.
Так поведінку пояснюють як політичними, так і економічними причинами. По-перше, Україна готує грунт для нового раунду переговорів з МВФ (намічений на 16 грудня), однією з ключових умов якого є гнучкий курс гривні. Фонду не подобається, що на підтримку нацвалюти витрачаються золотовалютні резерви НБУ: в МВФ побоюються, що їх не вистачить на виплати за держборгом України. По-друге, скорочення валютних запасів країни не подобається і владі, і не виходячи з продажами на міжбанк, вони намагаються їх максимально економити. Сьогодні Нацбанк якраз відзвітував за листопад: за минулий місяць НБУ продав на безготівковому ринку $799,6 млн (резерви скоротилися до $18,79 млрд). «Планували обмежитися продажем $500 млн, максимум – $600 млн, тож вийшли за рамки. Установка на грудень – економити резерви», – розповіло «Вістям» джерело в Нацбанку.
Купити готівковий долар виходить не завжди. І найчастіше банки пропонують людям до $100-200 за один раз: офіційних обмежень на продаж ніхто не встановлює, просто касир посилається, що у нього більше немає на цей момент. Але фінансисти запевняють, що продовжують активно завозити бакси. «Збільшили поставки валюти в Україну ще тиждень тому і продовжуємо тримати планку на високому рівні – близько $30-45 млн на тиждень. Якщо потрібно, будемо збільшувати обсяги завезення», – запевнив нас голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук. Зі слів банкірів, інтерес населення до валюти поступово згасає. «Ми спостерігали зростання попиту на готівкову валюту в останні два тижні, але за останні день-два він трохи знизився. Акцентую – йдеться про підвищений попит, а не про ажіотаж», – повідомив «Вістям» директор казначейства Надра Банку Тарас Кияк.
Фінансисти не чекають від НБУ великих продажів долара цього тижня – він економить резерви. Але при цьому вони прогнозують відкат безготівкових та готівкових курсів – до 8,18-8,22 грн/$. «Міжбанк буде сам себе регулювати, а за ним стануть підтягуватися і готівкові курси. Щойно банки знову наберуться доларів і відчують нестачу гривні – вони скинуть бакс, і його курс впаде. Це може статися вже цієї п’ятниці», – спрогнозував «Вістям» Владислав Кравець.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас