Експерти радять вексель! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти радять вексель!

Кредит&Депозит
629
Як вексель допомагає оптимізувати вартість робочого капіталу компанії, розповідає Наталія Тиховська – начальник Департаменту факторингу та векселів Центру корпоративного бізнесу ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™
Ефективну діяльність сучасної компанії важко уявити без використання різномаітних фінансових інструментів. Зазвичай клієнт звертається до банку за типовими та стандартними продуктами, та не завжди такий підхід відповідає його реальним потребам. Високий професійний рівень спеціалістів банку – це запорука ефективної співпраці між банком та клієнтом.
Існують моменти, коли клієнту потрібно знайти рішення для своєї компанії за нестандартною схемою. Такі питання підтримки для оптимізації та здешевлення робочого капіталу є базовим завданням фінансових менеджерів компанії. Проте для ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit BankTM, така ситуація не є екзотикою, підтримка життєдіяльності компанії, її поточної торгової діяльності, – все це допомагає вирішувати наш банк. В арсеналі банку є ціла низка фінансових інструментів, на основі яких клієнту буде сконструйоване оптимальне рішення, саме для його бізнесу, та експерти банку допоможуть вирішити такі питання: значний розмір та неоптимальна структура дебіторської / кредиторської заборгованості, високі витрати на проценти за кредитами, неможливість оцінити рівень платоспроможності покупців та інші. Клієнт може обрати широкий перелік операцій в продуктовій лінійці гарантій, акредитивів, векселів, факторингу, скористатися схемними розрахунками, що передбачають використання одразу декількох видів операцій або продуктів, що фактично є аналогом класичної формули «товар-гроші-товар» та охопити цілу низку контрагентів: від постачальника до кінцевого покупця.
Яскравим прикладом такого співробітництва та ефективної взаємодії є застосування вексельних розрахунків. За останні декілька років самим активним ринковим сегментом, що використовує векселі, – став ринок аграрної промисловості. Для іноземних компаній зосередження на продажі товару збалансування дебіторської заборгованості та своєчасне закриття власної кредиторської заборгованості є базовими правилами ведення бізнесу. Багато компаній долають цю проблему завдяки використанню банківського кредиту, який є достатньо дорогим. Альтернативою таких розрахунків стало застосування векселів. ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit BankTM, маючи власну широку мережу, забезпечує оперативну підтримку аграрних підприємств: від продажу векселів, надання консультаційних послуг, авалювання, дисконтування і супроводження, аж до погашення векселів, включаючи такі послуги, як доміціляція, зберігання, експертиза, інкасація, робота з нотаріусами тощо.
Працюючи, з аграрними підприємствами, банк має розуміти складність ведення цього бізнесу, його платоспроможність, прибутковість, рівень ризику компанії, ставлення топ-менеджерів до своєї відповідальності та репутації.
Надаючи аваль за векселями аграрного підприємства банк несе відповідальність не лише перед векселедавцем, але й перед його постачальником – за надання довіри до такого аграрія, гарантування його платежів. Це закономірно, оскільки у вексельних розрахунках беруть участь не лише двоє, це взаємодія і співробітництво одночасно всіх, хто зазначений на векселі, отже відповідальність дуже велика. Банк ретельно підходить до оцінки компанії, що заслуговує на таке співробітництво, та виважено визначає розмір та умови надання авалю. Проте, це не означає, що банк надає перевагу лише «відмінним підприємствам». Співробітництво – це дещо більше … це довіра, це діалог, це спільна робота.
Слід зауважити, що відмінність векселя від інших фінансових зобов’язань полягає в його унікальності: це безумовне зобов’язання векселедавця оплатити свій борг в строк, зазначений на векселі. Аваль векселя – це підтвердження того, що векселедавець виконає свої зобов’язання в повному обсязі. Саме тому векселі відносяться до категорії найліквідніших фінансових інструментів та цінних паперів. Щодо банківської винагороди – то все залежить виключно від ризику банку відносно такої компанії (платника за векселем). Аваль векселя відноситься до категорії кредитних операцій та включається до загального кредитного портфелю клієнта.
Обізнаність українських компаній з особливостями вексельного обігу є не високою, в зв’язку з цим роль банку, як експерта в цих питаннях відіграє важливу роль. Наш банк, і надалі буде вдосконалювати професіоналізм своїх співробітників, для максимального задоволення потреб клієнтів та підтримання міжнародного рівня банку, як складової частини групи UniCredit.
Контакт-центр: 0 800 500 20 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів по Україні)
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас