Нардепи просять забрати у Фірташа Запорізький титано-магнієвий комбінат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи просять забрати у Фірташа Запорізький титано-магнієвий комбінат

Казна та Політика
1377
Спецкомісія Ради з питань приватизації рекомендує уряду скасувати угоду з компанією групи DF по Запорізькому титано-магнієвому комбінату.
Про це йдеться у рішенні спеціальної контрольної комісії, яку оприлюднила прес-служба депутата Павла Різаненко.
Згідно з даними комісії, в жовтні 2012 року рішенням Кабміну було доручено створити ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат”.
Частка держави в ньому повинна становити не менше 51% (шляхом передачі майна комбінату до статутного капіталу). Фонду держмайна доручено було провести конкурс із залучення приватного інвестора для участі в товаристві.
Проте, вказує комісія, умови конкурсу відразу вирішили його результат, оскільки в них містився пункт про забезпечення поставок сировини вітчизняного виробництва, де група DF має монопольне становище в Україні.
 
“Проведення конкурсу на вищезазначених умовах призвело до заздалегідь прогнозованого результату – переможцем визнана компанія групи DF – “Tолексіс Трейдінг Лімітед”, – йдеться у рішенні комісії.
Депутатів стурбувало те, що після “де-факто приватизації” ЗТМК, не відбулося модернізації або збільшення виробництва основного стратегічного його продукту – титанової губки, використовуваної в аерокосмічній галузі.
“Видається, що інвестор більш зацікавлений у переробці своєї сировини (ільментіна) з Вільногірського ГМК і Іршанського ГЗК на потужностях ЗТМК в титановий шлак, який він буде збувати своїм афілійованим підприємствам хімічної промисловості”, – припускають депутати.
 
Також депутати вказують на надмірну ціну електроенергії для підприємства (до 40% собівартості продукту) і те, що умови створення товариства досі не виконані.
Через все це комісія пропонує Кабміну скасувати свої постанови, якими створювалося ТОВЗТМК” та вжити заходів для повної і прозорої приватизації підприємства.
“Рішення комісії направлено на скасування результатів неконкурентного і непрозорого конкурсу по Запорізькому титано-магнієвому комбінату”, – розповів Різаненко.
Він також зазначив, що на засідання приватизаційної комісії не прийшли майже всі представники Партії регіонів.
Як відомо, група DF має монопольне становище в українському сегменті титанового виробництва.
На сьогодні вона займається виробництвом діоксиду титану (ПрАТ “Кримський ТИТАН”) і видобутком і збагаченням тітановмісткіх руд (“Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат”, “Вільногірський гірничо-металургійний комбінат”, “Міжрічинський гірничо-збагачувальний комбінат”, “Валки-Ільменіт”).
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас