Бюджет вирішили рятувати: Кабмін відкладе зниження ПДВ і податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет вирішили рятувати: Кабмін відкладе зниження ПДВ і податку на прибуток

Казна та Політика
7855
Українська влада має намір відкласти заплановане в 2014-му зниження ставок податку на додану вартість та податку на прибуток, щоб уберегти бюджет від скорочення доходів у період уповільнення економіки, повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.
Зазначимо, що в прийнятому в 2010-му Податковому кодексі закріплено зниження ставки податку на додану вартість з 1 січня до 17% з 20%, а податку на прибуток підприємств – до 16% з 19%.
“Ми знаходимося сьогодні в дискусії з даного питання. Якщо залишити так як є (закон), то зниження надходжень по цих статтях неминуче… порядку 25 мільярдів гривень (3,1 мільярда доларів)”, – сказав Клименко.
За словами міністра, уряд зараз обговорює відстрочку зниження ставок з представниками бізнесу та експертами Міжнародного валютного фонду.
“Вони (експерти МВФ) говорять, що сьогодні для України буде складно піти на зниження ставок”, – зазначив Клименко.
З другої половини 2012 року українська економіка всупереч прогнозами влади скорочується, що вже вдарило по надходженнях до бюджету. У січні-серпні доходи бюджету впали на 1,3% до суми, що надійшла за аналогічний період минулого року. Україна отримала на 1,1% менше податку на прибуток підприємств і на 2,5% – податку на додану вартість. Саме ці два податки забезпечують дві третини бюджетних доходів. Водночас витрати бюджету збільшилися в річному вираженні на 7,7%, а дефіцит – у два рази до 34,753 мільярда гривень (4,3 мільярда доларів).
Валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі 2013 року скоротився на 1,3% порівняно з другим кварталом 2012 року. У 2012 році ВВП України виріс тільки на 0,2%, а не на 3,9%, як прогнозував уряд, через що держбюджет не отримав близько 7,5% запланованих доходів, а дефіцит бюджету досяг 53,4 мільярда гривень (6,7 мільярда доларів), або 3,8% ВВП, вдвічі перевищивши спочатку заплановану на рік суму і дефіцит в 2011 році.
Клименко висловив упевненість, що негативний ефект від уповільнення економіки буде компенсований залученням в офіційну економіку бізнесу, який ухилявся від сплати податків або мінімізував прибуток. Зі скаргами бізнесменів на посилення податкового пресу він не згоден.
“Детінізація – це реальні кроки, на які ми будемо йти, і за рахунок цього ми будемо збільшувати дохідну частину бюджету”, – сказав він.
Як приклад він згадав закон про трансфертне ціноутворення, який почав діяти у вересні і знизив можливості компаній виводити частину прибутку в зарубіжні підрозділи. Міністерство доходів і зборів очікує, що за три роки це принесе бюджету додатково 20 мільярдів гривень.
“Наші прогнози, що в перший рік надійде від 0,5 до 1 мільярда гривень, що себе повністю виправдовує”, – зазначив Клименко.
Ще одним рішенням є заборона готівкових розрахунків в сумі перевищучій 150 тисяч гривень, яка набула чинності минулого місяця і скоротила кількість угод, не залучених в оподаткування. Міністр зазначив, що у вересні надходження податків до бюджету зросло до 29 мільярдів гривень з 21 мільярда гривень у вересні минулого року.
“Вересень – це активізація економіки за певними галузями. З іншого боку, це і детінізація”, – підсумував Клименко, пообіцявши, що до кінця року міністерство підготує законопроект, що зобов’язує всіх громадян, а не тільки держчиновників, декларувати свої доходи.
Економічні експерти раніше оцінювали тіньовий сектор України в 30-40% ВВП.
Також міністр підкреслив, що відомство посилило контроль за відшкодуванням податку на додану вартість експортерам і зменшує накопичені раніше борги.
“У 2012 році при заявці в 43,4 мільярда гривень фактично повернуто 46 мільярдів гривень. Цей рік – на 1 жовтня при заявці 39 мільярдів гривень відшкодовано 42,8 мільярда гривень”, – відрапортував Клименко.
Він запевнив, що у міністерства немає нової простроченої заборгованості, а 8 мільярдів гривень, не виплачених попередніми урядами, оскаржуються в суді.
“Це та сума, яка знаходиться в судах. Якщо ми програємо – ми її відшкодовуємо… Якщо підприємство – воно відмовляється від заявки. Поки статистика в нашу користь”, – сказав Клименко.
Чиновник пояснив рішення влади відшкодовувати ПДВ казначейськими векселями прагненням надати бізнесу “ще один фінансовий інструмент”, а не показником відсутності грошей у бюджеті. “Векселі – справа добровільна. Це розширення лінійки фінансових інструментів”.
Нагадаємо, у вересні в Міндоходів заявили, що обсяг бюджетних відшкодувань ПДВ за допомогою випуску фіскальних векселів складе близько 12 мільярдів гривень.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас