Перемир'я в США не буде: Обама відхилив пропозицію по тимчасовому підвищенню стелі держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перемир'я в США не буде: Обама відхилив пропозицію по тимчасовому підвищенню стелі держборгу

Світ
7128
Президент США Барак Обама відхилив пропозицію республіканців-конгресменів з підвищення ліміту держборгу країни на шість тижнів.
Раніше в адміністрації Обами повідомляли, що Президент готовий розглянути пропозицію республіканців, але не дозволить їм тримати економіку “в заручниках” своїх політичних вимог.
Республіканці в Конгресі прийняли рішення про тимчасове підвищення стелі держборгу, щоб країна могла уникнути дефолту. Спікер палати представників Джон Бейнер висловив сподівання, що у відповідь Обама погодиться продовжити переговори про бюджет.
Бюджетна криза у США вилилася в “шатдаун” – значна частина державних установ не працює вже десять днів.
Уряд США ще в травні ц.р. досяг планки держборгу, встановленої Конгресом на рівні 16,7 трлн дол. В даний час загальний держборг США, за офіційними даними, становить близько 16,75 трлн дол, перевищуючи ліміт через облікові фактори.
Всі останні місяці Міністерство фінансів було змушене використовувати екстраординарні заходи (такі як призупинення деяких особливих транзакцій з урядами штатів і муніципалітетів), щоб продовжувати безперебійне обслуговування боргових зобов’язань. Проте можливості для використання цих заходів будуть вичерпані 17 жовтня 2013. До цього часу Конгрес повинен підвищити планку.
Раніше американське казначейство опублікувало доповідь, в якій попередило, що дефолт за зобов’язаннями США небезпечний катастрофічними наслідками, включаючи перебої на кредитних ринках, суттєве знецінення долара, помітне підвищення процентних ставок, негативні ефекти для глобальної економіки та реальний ризик фінансової кризи та рецесії, порівнянних по тяжкості з подіями 2008 р.
Нагадаємо, республіканці, що володіють більшістю в нижній палаті парламенту, намагаються виторгувати в уряду детальний план зниження державних витрат. У разі невиконання умови вони продовжать блокувати прийняття бюджету на 2014 р. і підвищення максимального порогу держборгу (зараз він становить 16,699 трлн дол).
Однак дефолт, який загрожує американській економіці протягом наступних шести діб, підштовхнув ряд представників республіканців до компромісу. Напередодні вони виступили з пропозицією тимчасового підняття “стелі” держборгу, щоб дещо віддалити “дедлайн” і вирішити бюджетні та боргові проблеми до його настання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас