Українці з 2014 року зможуть отримувати житло в оренду з правом викупу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці з 2014 року зможуть отримувати житло в оренду з правом викупу

Нерухомість
3463
В уряді розробили черговий спосіб, як забезпечити українців житлом. Запевняють, що на вигідних умовах почнуть роздавати квартири в новобудовах вже з наступного року. Правда, претендувати на метри зможуть не всі.
Міністр з питань розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник заявив, що влада розробила програму, за якою можна буде брати в оренду житло з подальшим викупом його і всього під 3% річних. За його словами, вже є близько трьох тисяч квартир для цієї програми, яка почне реалізовуватися з наступного року.
У Державній іпотечній установі планують, що органи місцевого самоврядування будуть складати списки з тих, хто стоїть у черзі на житло, для участі в програмі. У пріоритеті – бюджетники (вчителі, медики) і молоді сім’ї. Їм потрібно буде довести, що вони дійсно потребують квартиру (тобто, що на них не записана житлоплоща). Також неможливо буде взяти в оренду житло з наступним викупом не за місцем прописки. Тобто якщо людина прописана в Запоріжжі, а живе в Києві, то стати на облік на отримання дешевого житла зможе тільки в рідному місті.
Розірвати контракт з наймачем зможуть, якщо він не платить оренду та комунальні платежі більше року. Якщо ж він регулярно вносить квартплату, але з ним щось станеться – потрапить до лікарні, наприклад, договір зможуть переукласти на родичів, щоб квартира залишилася за ним.
Поки всі нюанси проекту ще обговорюються. Швидше за все, держава буде викуповувати квартири у забудовника за пільговою ціною і розподіляти їх між нужденними, а учасники програми вже будуть розраховуватися з державою. Розбивати вартість квартири планують на 15 років. Якщо виходити з того, що ціна хорошої однокімнатної квартири в Києві в новобудові – близько 560 тисяч гривень, то з відсотками (за 15 років по 3%) виходить, що житло обійдеться в 812 тис. грн. Щомісячна виплата складе 4,5 тисячі гривень. Для порівняння: звичайна іпотека в банках видається зараз по 20-23%. Так що в підсумку переплата за квартиру виходить 200-250%.
Правда, влада планує ввести певні обмеження за площею зйомної квартири, яку можна викупити. Наприклад, для сім’ї з двох чоловік квартира не повинна бути більше 40 «квадратів», а для трьох – не більше 58 кв. м.
Ріелтори вважають, що подібна програма буде користуватися попитом у людей. «Головне, щоб у країні вистачило житла, щоб забезпечити квартирами тих, хто захоче брати участь у проекті, – каже нам керівник відділу продажів агентства нерухомості Ігор Комар. Наприклад, у мене великі сумніви щодо цього. До речі, ідея оренди з правом викупу не нова. Давно укладають подібні угоди. Адже небагато людей, які зможуть заплатити всю суму відразу за квартиру або виплачувати роками відсотки за іпотеку в банк. Але зазвичай власник квартири не погоджується розбити виплату на 10-15 років. Строки виплат невеликі – до двох років максимум. Але і щомісячна плата немаленька».
Рік тому українцям вже видавали кредити на квартири під 3 % річних. За держпрограмою позичальник отримував кредит у банку під 16%, але 13% з них покривав держбюджет. Але народ не кинувся – за сім місяців 2012-го кредитів на суму 284,04 млн грн взяли тільки 1233 сім’ї. У 2013-му на програму виділили 300 млн грн. (проти 1 млрд у 2012-му ). Та й перші кредити дали тільки в березні. Всього в цьому році видано 332 нових кредити.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас