Суд заборонив Промінвестбанку забирати майно «Обжори» за борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд заборонив Промінвестбанку забирати майно «Обжори» за борги

Кредит&Депозит
2194
Вищий господарський суд України залишив у силі рішення попередніх інстанцій і заборонив Промінвестбанку стягнути заставне майно ТОВ «ТС «Обжора» і ТОВ «Восход».
На ТОВ «ТС «Обжора» зареєстрована мережа продовольчих магазинів «Обжора», торгове обладнання та приміщення, на ТОВ «Схід» – об’єкти комерційної нерухомості.
Про це йдеться в рішенні суду, текст якого розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Суд керувався тим, що позичальники в судах інших інстанцій намагаються визнати договори іпотеки недійсними. До винесення остаточного рішення стягнути майно боржника, на думку суду, неможливо.
Отримати коментар в мережі «Обжора» не вдалося – всі фахівці компанії на робочому місці були відсутні. У прес-службі Промінвестбанку підтвердили, що зараз йдуть судові розгляди, але що-небудь уточнити відмовилися.
Мережа «Обжора», згідно з її офіційним сайтом, зараз нараховує 15 магазинів формату «супермаркет» і «магазин біля дому» у Донецьку, Маріуполі, Макіївці, Харцизьку, Єнакієвому. Засновником ТОВ «ТС «Обжора» є офшорна компанія «Ламедон Глобал Корп.» (Британські Віргінські о-ви), а ТОВ «Восход» – «Голдліф Інвестмент Хаус Лімітед» (о. Мен, Британські Віргінські о-ви).
Оборот «Восхода» за 9 місяців 2012 р. становив 46,5 млн грн , а «Обжори» – 413 млн грн. Обидві компанії пов’язують з ім’ям бізнесмена В’ячеслава Соболєва, який в 2008 р. був засновником ТОВ «Восход».
Крім того, Соболєв – зять Бориса Шпігеля, власника найбільшого фармдистрибьютора Росії компанії «Біотек» та екс-першого заступника комітету Ради Федерації з конституційного законодавства, правових і судових питань, розвитку громадянського суспільства Російської Федерації.
Стягнути майно не можна
У 2007 р. Промінвестбанк видав 459 млн грн за чотирма кредитними договорами ТОВ «ТС «Обжора» і ТОВ «Восход» під 17 % річних.
Кошти виділялися на розвиток мережі, а також на поповнення оборотних коштів. Після зміни власника банку і початку кризи кредит був реструктуризований, а процентна ставка знижена спочатку до 13%, а потім до 6,5% річних у гривні.
Але з лютого 2013 рітейлер перестав платити за зобов’язаннями, перед цим в кінці 2012 р. в компаніях змінилося керівництво. Директором «Обжори» став Артем Федорчук, а «Восхода» – Володимир Шпаковський, раніше не відомі цій галузі. В інформаційно-довідковій системі «Банкрутство» зазначено, що 29 липня було порушено справу про банкрутство ТОВ «Восход».
У 2013 р. банк подав позов до суду з вимогою стягнути завдатки – нерухоме майно, торговельне обладнання на загальну суму близько 500 млн грн. У квітні 2013 р., згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, «Обжора» і «Восход» подали позови до Господарського суду Донецької області з проханням визнати договори іпотеки, які раніше були укладені з Промінвестбанком, недійсними. Ці позови оскаржувалися банком у судах вищих інстанцій, але рішення виносилися на користь позичальника.
Сьогодні заборгованість ТОВ «Восход» перед банком, згідно з судовими рішеннями, становить 12 млн грн, а «Обжори» – близько 561 млн грн.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас