Чорний вівторок: уряд США може припинити свою роботу вже завтра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорний вівторок: уряд США може припинити свою роботу вже завтра

Світ
5461
З 1 жовтня в США настає новий фінансовий рік, а бюджет досі не прийнятий. Втім, світова громадськість спостерігає цей сценарій вже третій рік поспіль.
Якщо до кінця дня розбіжності між республіканцями і демократами не будуть улагоджені, то уряд США припинить свою роботу. Американці називають це одним словом – shutdown. Останній раз подібне відбувалося 17 років тому.
Останні спроби щось зробити політики зробили в суботу. Палата представників проголосувала за документ, що передбачає відстрочку виконання президентської медичної програми Obamacare. Документ спрямований на розгляд у сенат. Проте лідер демократів Гарі Рід поспішив заявити, що в такому вигляді його колеги законопроект не схвалять.
Дана Рорабахер, республіканець від Каліфорнії: “Якщо уряд припинить роботу, то виною тому тільки сенат. Демократи, які контролюють сенат, грають у політику. Вони, схоже, хочуть, щоб уряд пішов у відпустку, адже вони навіть не розглядають наші компромісні пропозиції”.
Сам же президент США Барак Обама заявив, що накладе вето на будь-який документ, що містить відмову від його програми. У підсумку ситуація, як і в попередні роки, до останнього моменту оповита пеленою невизначеності.
Бюджетні баталії в понеділок заплановані на 22:00 за московським часом. За законом жанру раніше півночі, тобто до закриття всіх ринків, ніякої інформації, швидше за все, чекати не варто. Якщо компроміс все ж таки буде знайдений, то й на цьому американська шоу-програма не закінчиться. 17 жовтня буде досягнуто стелю держборгу, без підвищення якої США ризикують вперше в історії оголосити технічний дефолт.
Ну а у інвесторів, схоже, почали здавати нерви. Ф’ючерси на американські індекси в понеділок відкрилися зниженням майже на 1%. Якщо звернутися до історії, то під час останнього shutdown в листопаді 1995 р. ринок за підсумками тижня навіть зріс на 1,3%, а після ще однієї вимушеної відпустки уряду, в січні 1996 р., через 3 місяці ринок вже був вищим на 4%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас