Страховики пропонують ввести електронні поліси ОСЦПВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики пропонують ввести електронні поліси ОСЦПВ

Особисті фінанси
552
Українська федерація страхування (УФС), Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) та Асоціація “Страховий бізнес” (АСБ) ініціюють внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
Учасники страхового ринку пропонують ввести електронний поліс в якості додаткового каналу укладення договорів ОСЦПВ, зберігши можливість використання паперового поліса. При цьому має бути передбачена реалізація електронних полісів через інформаційну систему страховика, а не через ЦБД транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Лист про це страховики направили в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг).
Крім того, пропонується ввести механізм прямого відшкодування збитків шляхом надання можливості поповнення МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих клірингових рахунків страховика, який своєчасно не здійснив таке поповнення самостійно.
Також, на думку страхових об’єднань, необхідно надати страховикам право використовувати кошти додаткових гарантійних внесків до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ в якості активів, якими можуть бути представлені страхові резерви страховика по ОСЦПВ і скасувати обов’язковість формування резерву коливань збитковості.
Страховики пропонують щорічно зараховувати невикористані кошти відрахувань зі страхових премій у централізовані страхові резервні фонди МТСБУ в якості базового і додаткового гарантійного внеску у відповідних пропорціях. При цьому зменшити розмір мінімального базового внеску до фонду захисту потерпілих та номінувати його у національній валюті, тобто змінити з 500 тис. євро до 1,5 млн грн. “Це забезпечить приведення у відповідність розміру активів, якими покриваються резерви страховика, із зобов’язаннями страховика”, вказано в листі.
Крім того, страховики виступили проти адміністративного втручання МТСБУ в їхн. господарську діяльність при врегулюванні страхових випадків. Зокрема, проти здійснення бюро регламентних виплат у випадках, коли страховик не приймає рішення про виплату страхового відшкодування або відмовляє в ній, а також якщо виплата не здійснюється після закінчення терміну, визначеного законом про ОСЦПВ.
Для того щоб захистити потерпілих, на думку страхового ринку, необхідно ввести регламентні виплати у разі анулювання ліцензій страховика на здійснення страхування, у разі банкрутства страховика – учасника МТСБУ або прийняття судом рішення про ліквідацію страховика, замість існуючої в законі норми про здійснення таких виплат тільки при банкрутстві.
За матеріалами:
Maanimo.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас