Населення Сирії переживає найгострішу кризу: збитки вже перевищили $100 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення Сирії переживає найгострішу кризу: збитки вже перевищили $100 млрд

Світ
458
Сорокарічний Умар не знає, як йому жити далі. Відучився п’ять років в Україні і отримав там професію інженера, а сьогодні цей сирієць поповнив багатомільйонну армію безробітних. Вимушений тікати з рідного Хомса, де мав постійну роботу, зарплату понад тисячу доларів і повагу колег, Умар перебивається у Дамаску випадковими заробітками. Таких, як він, тут зараз мільйони, які пережили найгостріший психологічний шок з початком війни майже два роки тому, а потім вимушених виживати в умовах найгострішої економічної кризи.
Загальні економічні дані широко відомі – падіння за роки війни обсягу ВВП більше ніж на половину, доходів населення – з 5 до 2 тисяч доларів на рік, скорочення валютних запасів країни з 17 до 4 млрд доларів. На сьогоднішній день загальний економічний збиток вже перевищив 100 млрд доларів, проте всі ці сумні цифри мало хвилюють сьогодні простих сирійців. Мільйонні потоки біженців в Дамаск підняли ціни на житло до захмарних для людей величин. Найпростіша квартира в столиці сьогодні коштує в найм 300-350 доларів на місяць, при цьому зарплата не перевищує 100 доларів, і це – на хороших посадах в держсекторі. Та й саме поняття курсу долара сьогодні в Сирії вельми умовне, вільне ходіння американської валюти в країні заборонено, а міняйли “чорного ринку” маніпулюють цим курсом “як бог на душу покладе” – один долар у них може коштувати як 135 так і 210 сирійських лір. Міняй не хочу.
Тільки за даними преси, в країні на межі голоду перебувають понад 4 млн осіб, кількість дуже бідних досягла половини населення. І це на додачу до величезних психологічних проблем у людей, викликаних як втратою рідного дому, так і щоденним страхом за життя своїх рідних і близьких, які або б’ються з терористичними угрупованнями в рядах регулярної армії, або проживають в небезпечних для життя районах.
Закриті магазини і крамниці, ресторани і кафе, довгі черги на бензоколонках, несподівана пропажа з прилавків товарів першої необхідності, наприклад, лез для гоління, натовпи людей на кордоні – сьогоднішня сирійська дійсність. І Умар змушений думати про переїзд в ОАЕ разом з родиною, де у нього ще є надія знайти нормальне життя.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас