Україна витрачає на космічні програми в 500 разів менше, ніж Росія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна витрачає на космічні програми в 500 разів менше, ніж Росія

Казна та Політика
478
Брак державного замовлення й недостатнє фінансування є головними проблемами, які заважають українській космічній галузі розвиватися.
Про це сказав перший космонавт України, генерал-майор ВПС Леонід Каденюк.
За словами Л.Каденюка, сьогодні українська космічна галузь працює, в основному, в секторі виконання замовлень інших держав, що, з одного боку, свідчить про високий рівень послуг, а з іншого – про відсутність необхідної підтримки від власної держави.
“Україна є космічною державою, і для цього є всі підстави. З колишнього Радянського Союзу залишилося близько третини всього космічного потенціалу союзу в Україні. У нас є завод «Южмаш» у Дніпропетровську, який колись робив бойові ракети, а тепер робить ракети “Зеніт”, “Циклон”, “Дніпро”. Підписано багато угод з іншими державами – із Росією, Сполученими Штатами Америки, з Європейським космічним агентством, Японією, Індією, Китаєм. Все це свідчить про те, що Україна працює. На жаль, не можна сказати “працює і процвітає”, оскільки в Україні космічна галузь існує не завдяки комусь, не завдяки державі, а всупереч тим проблемам, які існують”, – сказав Л.Каденюк.
Він підкреслив, що проблем у вітчизняній космічній галузі чимало, і головна з них – недостатнє фінансування.
“Держава виділяє дуже мало коштів на космічні програми. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки виділили 19 мільярдів доларів, в Росії – близько 6 мільярдів доларів. А у нас – близько 12 мільйонів доларів. Крім цього, вже з’явилися проблеми з кадрами. Молодь не прагне йти працювати в космічну галузь через низькі зарплати, в основному, йдуть ті, хто дуже любить цю роботу, цікавиться професією, а таких стає все менше”, – сказав Л.Каденюк.
Нагадаємо, в парламенті зареєстровано проект закону про залучення державним підприємством “Укркосмос” кредитних ресурсів в обсязі 15 млн. дол. США під гарантії Уряду.
“Під час роботи над супутниковою системою зв’язку державне підприємство “Укркосмос” спільно з MacDonald Dettwiler і виробником платформи супутника компанією ВАТІСС” дійшли висновку про необхідність включення до складу системи додаткового більш потужного обладнання, яке дозволить підвищити потужності супутника і збільшити його рентабельність. Загальна вартість таких робіт становить 15 млн доларів США. Нещодавно я вніс до парламенту проект закону, яким пропонується надати державні гарантії за зобов’язаннями Державного космічного агентства України під цей проект”, – зазначив автор законопроекту, голова Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій Валерій Омельченко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас