Дайте грошей: Укрзалізниця просить для пасажирів 10 млрд грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дайте грошей: Укрзалізниця просить для пасажирів 10 млрд грн.

Казна та Політика
609
Укрзалізниця подала пропозиції до проекту держбюджету на 2014 рік про включення коштів на оновлення пасажирського рухомого складу.
Зокрема, гроші необхідні на придбання 500 пасажирських вагонів і 49 приміських поїздів, повідомляє прес-служба УЗ, передають «Коментарі».
Згідно з інформацією відомства, йдеться про включення до держбюджету 5,9 млрд. грн. на закупівлю 300 купейних вагонів для міждержавного і внутрішнього сполучень, 100 плацкартних вагонів, 52 вагонів СВ, 41 вагона, пристосованого для перевезення інвалідів-візочників, і 7 спеціалізованих вагонів.
Також Укрзалізниця запропонувала для приміських перевезень запланувати в державній казні на наступний рік понад 4,05 млрд. грн. для придбання 39 електропоїздів та 10 дизель-поїздів. Укрзалізниця не зможе підвищити рівень комфортності перевезень без фінансової участі держави в оновленні парку пасажирських вагонів, пояснюють у відомстві.
Як неодноразово заявляли в УЗ, пасажирські перевезення з року в рік приносять збитки. На їх покриття використовується дохід від вантажних перевезень. При цьому на капітальні інвестиції в галузі залишається менша частина коштів.
За повідомленням прес-служби відомства, через зношеність пасажирських вагонів (до 86% від загальної кількості) та закінчення терміну їх експлуатації Укрзалізниця змушена буде щорічно виключати з інвентарного парку від 500 до 700 вагонів. Вже в новому графіку руху на 2014-2015 рр. їх залишиться на 567 менше – 16 пар потягів.
Звернення до держбюджету як джерела фінансування відповідає Закону України «Про залізничний транспорт». Однак, як повідомляють в УЗ, за роки незалежності України кошти на придбання пасажирських вагонів за рахунок держбюджету не виділялися, а за власні кошти залізниці змогли закупити лише 561 вагон для пасажирів.
Приміські поїзди також потребують оновлення. За даними відомства, за роки незалежності України за кошти залізничної галузі було закуплено 73 електропоїзди, 30 дизель-поїздів та 12 рейкових автобусів, один з них – при спільному фінансуванні з АРК «Крим». Це єдиний випадок, коли з місцевого бюджету були виділені і гроші на купівлю залізничного рухомого складу.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас