Заборона переказу валюти між фізособами обмежить її відтік за кордон - думка юриста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона переказу валюти між фізособами обмежить її відтік за кордон - думка юриста

Валюта
5666
Постанова НБУ № 365 про порядок валютних переказів сприятиме обмеженню відтоку валютних коштів з України. Про це повідомив практикуючий юрист, викладач права Олег Кулаков.
Експерт підкреслив, що постанова передбачає можливість внесення готівкових грошових коштів в іноземній валюті на поточний рахунок фізособи – нерезидента виключно на підставі документів, які підтверджують джерело походження цих грошей.
«Як приклад, можна навести дуже поширений випадок, в якому продавець майна в Україні – нерезидент, отримавши готівкові грошові кошти від продажу, просить друзів і родичів в Україні перерахувати йому ці гроші на поточний рахунок, як правило, в банку іншої держави. Це робиться у зв’язку з тим, що дозволена для вивезення за кордон кількість грошей обмежена. На сьогоднішній день виконавці такого доручення, нікому нічого не пояснюючи, кладуть гроші на рахунок нерезидента і живуть в очікуванні, коли з них запитають джерело доходу і відповідність сплачених податків», – зазначає він.
Після набрання чинності постанови НБУ №365 здійснити таку фінансову операцію можливо буде тільки при попередньому поданні документа, що вказує джерело походження коштів, зазначає експерт.
«Держава обмежує ще один потік визоду валюти з України. У таких випадках, щоб уникнути формальності з зазначенням джерела доходу, платникам доведеться конвертувати валюту в гривню і зараховувати на рахунок у гривні. Очевидно, що банки підтримують таку новацію, оскільки це обіцяє додатковий чималий дохід», – додав він.
Юрист нагадав, що в Україні діє порядок, відповідно до якого доходи, отримані з порушенням норм законодавства, підлягають вилученню, а отримувач таких доходів може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.
Олег Кулаков зазначив, що постанова НБУ №365 поширюється тільки на фізичних осіб, обмежуючи їх право отримувати кошти в тій валюті, в якій вони були перераховані. При цьому він нагадує, що в Україні встановлено правило, за яким розрахунки між суб’єктами (і юридичними та фізичними особами) дозволені виключно в гривні.
Як повідомлялося, НБУ змінив правила валютних переказів усередині країни. Основне нововведення для фізосіб, передбачене постановою НБУ №365 від 16 вересня про валютні перекази, полягає у виключенні можливості перевести валюту з рахунку однієї фізособи на рахунок іншої, але для більшості українців воно труднощів не створить.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас