США відповіли Путіну: росіяни заслуговують кращого президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США відповіли Путіну: росіяни заслуговують кращого президента

Світ
1397
Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн, відомий критикою російської позиції з багатьох питань, у тому числі сирійської проблеми, опублікував у четвер відповідну статтю на нещодавнє звернення президента Росії Володимира Путіна до американців в газеті The New York Times. Коментар Маккейна, що носить недвозначний заголовок “Росіяни заслуговують кращого, ніж Путін”, з’явився на сайті “Правда.Ру”.
Виявилося, що редактор “Правди.Ру” Дмитро Судаков запропонував Маккейну опублікувати його статтю на сторінках російського видання, проте заздалегідь попередив про ставлення до нього в країні. Зокрема, він назвав сенатора політиком, “виступаючим з антиросійською точкою зору вже багато років”. Тому Маккейн відразу запевнив, що він “не антиросійський”, а “проросійський, більш проросійський, ніж той режим, який погано управляє” країною сьогодні.
Сенатор підкреслив, що, на його думку, росіяни “повинні жити відповідно до приписів совісті, а не уряду”. Вони заслуговують “можливості поліпшити життя, живучи в країні, де економіка процвітає і створює блага для багатьох, а не тільки для купки можновладців… в правовій державі, де закони ясні, справедливі і застосовуються послідовно і неупереджено”. У цьому зв’язку Маккейн зазначив, що, на відміну від Путіна, що ставить у своїй статті під сумнів винятковість США, в якій нібито так впевнені американці, він переконаний: “люди в Росії не менш, ніж американці, наділені нашим Творцем невідчужуваними “правами на життя, свободу і прагнення до щастя”.
Разом з тим конгресмен чітко усвідомлює, що російський громадянин не міг би опублікувати подібну заяву, бо “Путін і його оточення не вірять у ці цінності… Вони не поважають вашу гідність (громадян РФ. – Прим. Ред.) І не визнають вашу владу над ними”. Так, Маккейн нагадав, що влада, за його словами, “карає незгоду і заарештовує опонентів”, “маніпулює виборами”, “контролює засоби масової інформації”, “переслідує, погрожують і забороняє організації, що захищають право на самоврядування”, “заохочує процвітання корупції в судах і в економіці, тероризує і навіть вбиває журналістів, що намагаються викривати їх корупційність”.
Крім того, американський політик згадав і про громадський резонанс, що викликав стосовно закону про заборону пропаганди гомосексуалізму, а також про гучні судові справи над дівчатами з панк-рок-групи Pussy Riot і загиблим аудитором Hermitage Capital Сергієм Магнітським. Маккейн стверджує, що трьох учасниць музичного колективу відправили на 2 роки в колонії, тому що вони “мали зухвалість протестувати проти правління президента Путіна”, а “показовий процес над Магнітським, що нагадує процеси сталінської епохи”, – це не що інше, як “злочин “не тільки проти нього самого, але і “проти російських людей” і їх “права на чесний уряд”.
Безумовно, не забуває відзначити Маккейн, головна мета Путіна – це “відновити велич Росії як в очах співгромадян, так і на світовій арені”. Але разом з тим сумніви політика викликає підхід, за допомогою якого російський лідер домагається намічених позицій. Сенатор, зокрема, вважає, що процвітання економіки, яка “майже повністю базується на декількох природних ресурсах”, не буде тривалим. При цьому з Росії продовжують “тікати капітали”, так як вона “сприймається занадто ризикованою для інвестицій і підприємництва” за відсутності “правової держави і диверсифікованої економіки”.
Що стосується політичної системи в Росії, то конгресмен впевнений в тому, що вона “підтримується корупцією і репресіями і недостатньо сильна, щоб допустити незгоду”. Міжнародні позиції країни також знаходяться в поганому стані, оскільки Путін “взяв у союзники найагресивніші та загрозливі тиранії”, заявляє Маккейн, маючи на увазі Сирію, що знаходиться вже другий рік у стані громадянської війни. Таким чином, репутація Росії як учасника світової політичної сцени настільки нестабільна, каже політик, що їй “не довіряють народи, які намагаються зробити нашу планету більш безпечною, мирною і процвітаючою”.
Підводячи підсумок, Маккейн зізнається, що, на його думку, причина такого стану країни в даний момент криється в невірі Путіна в спроможність громадян Росії “піднятися над своїми слабкостями і побудувати справедливе, мирне і процвітаюче суспільство”. Автор статті, навпаки, вірить у “велич російських людей, які важко страждали і сміливо боролися з жахливими негараздами, щоб врятувати свій народ”, а також у “право створити цивілізацію, гідну ваших прагнень і принесених жертв”.
“Я критикую ваш уряд.., тому що я вірю, що ви заслуговуєте уряд, який вірить у вас і підзвітний вам. Я сподіваюся побачити той день, коли це відбудеться”, – підсумовує Маккейн.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас