Кіпр накриє нова хвиля економічної кризи - The Wall Street Journal — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр накриє нова хвиля економічної кризи - The Wall Street Journal

Світ
829
Банківському сектору Кіпру слід підготуватися до нового періоду турбулентності, оскільки обсяг внесків продовжує скорочуватися, а частка проблемних кредитів незабаром різко збільшиться, попереджають міжнародні кредитори держави.
Як повідомляє The Wall Street Journal, Єврокомісія підтвердила, що кіпрський уряд виконує умови угоди з точки зору скорочення держвидатків. Такий висновок був зроблений за підсумками першої перевірки ходу надання Кіпру допомоги у розмірі 10 млрд євро.
Разом з тим, радикальне реформування банківської системи в поєднанні з безпрецедентними обмеженнями фінансових операцій поставили Кіпр під загрозу нових економічних ризиків. Міжнародний валютний фонд, на який припадає десята частина всіх отриманих Кіпром кредитів, в окремій доповіді зазначив, що наслідки банківської кризи для реальної економіки острівної держави можуть бути більш серйозними, ніж передбачалося.
Єврокомісія підтвердила весняний прогноз скорочення ВВП Кіпру на 8,7% в 2013 році і на 3,9% в 2014 році, але одночасно різко погіршила оцінки безробіття – з 15,5% до 17% на поточний рік, з 16,9% до 19,6% – наступного.
У вересні Єврогрупа виділила другий транш фінансової допомоги Кіпру на суму в 1,5 млрд євро з обіцяних 10 млрд. Рішення по Кіпру було прийнято на основі позитивної доповіді делегації “трійки” міжнародних кредиторів. Країни єврозони і МВФ домовилися про виділення Кіпру до 10 мільярдів євро фінансової допомоги навесні поточного року за умови реалізації в країні програми відновлення економіки і фінансового сектора.
Нагадаємо, що списання депозитів банками Кіпру в обмін на фінансову допомогу міжнародних кредиторів українському бізнесу обійшлося в $ 1,7 млрд. Уряд Кіпру планує зняти в січні всі обмеження на рух грошових коштів, введені після заморожування в березні депозитів у місцевих банках.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас