Новизна від Табачника: в Україні cерйозно змінять правила вступу до вузів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новизна від Табачника: в Україні cерйозно змінять правила вступу до вузів

Казна та Політика
2179
Старшокласникам варто поквапитися з вибором вузів і професії – у наступному році правила вступу можуть істотно змінити. Над цим уже інтенсивно працюють в Міносвіти.
«Проект нововведень формували виключно з пропозицій від вузів. Незабаром його виставимо на сайті міністерства для обговорення, – розповів директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко. – Так, є пропозиція скоротити кількість вузів, куди можна подавати документи. Можливо, вступати можна буде відразу в три вузи (цього літа могли пробувати свої сили в п’яти вузах. – Авт.). Також може скоротитися вступна кампанія, і кожна категорія вступників буде подаватися в свій час. Приміром, спочатку документи подають ті, хто хоче вчитися на бакалаврів, потім на фахівців і т. д.». За його словами, є пропозиція прибрати третю хвилю зарахування на бюджет, так як зазвичай на другій вже списки сформовані.
У вузах навіть більш радикально налаштовані. «Думаю, можна було б скоротити кількість спеціальностей на вибір до двох. Тобто можна відразу подавати документи в три ВНЗ на дві спеціальності в кожному, – каже декан інженерно-фізичного факультету КПІ Петро Лобода. – Це допоможе абітурієнтам ретельніше зважувати своє рішення. Часто абітурієнти подають документи на математика, на інженера і ще на медика про всяк випадок. А так ми отримаємо студента, який чітко визначився з майбутньою професією і орієнтований на неї. А для вступу вистачить і десяти днів. Якщо абітурієнт чітко знає, на кого і куди вступатиме, то встигне за тиждень подати документи. А не бігатиме між вузами, подавати документи, потім забирати і нести в інший» . Із змінами міністерства згоден і ректор Дніпропетровського нацуніверситету ім. О. Гончара Микола Поляков. «Але я вважаю, що потрібно вводити всі зміни в якості експерименту на окремих факультетах, – каже «Вістям» Поляков. – До речі, ми ще пропонували, щоб ЗНО з профілюючих предметів абітурієнти складали безпосередньо у вузах, тоді ми зможемо набрати кращих».
Якщо скоротять час для вступу, абітурієнти елементарно можуть не встигнути подати документи до ВНЗ, вважає координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних: «Не всі довіряють електронній системі подачі документів, адже вона може дати збій. А влітку не так просто дістатися до деяких регіони – проблеми з транспортом. Не варто «різати» і третю хвилю зарахування. Але я підтримую скорочення кількості ВНЗ для вступу».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас