Друга світова війна: Чи був напад на Польщу «бліцкригом»? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друга світова війна: Чи був напад на Польщу «бліцкригом»?

Світ
4901
У липні 1938 генерал артилерії Людвіг Бек писав у своєму щоденнику з приводу майбутньої війни: «Думки про «блискавичну війну» – це божевільна мрія. Історія сучасних воєн свідчить швидше про те, що поспішні наступальні операції в довгостроковій перспективі не приносять успіху».
Незабаром після цього Бек покинув пост начальника Генерального штабу, що, втім, не було пов’язане з його думкою з приводу війни. До речі, ще за рік до цього командувач військово-морськими силами, генерал-адмірал Еріх Редер, в одній доповіді також негативно висловився з приводу концепції «бліцкригу». За його словами, «це ілюзія – вважати, що в одній-єдиній великій операції можна вирішити результат цілої війни».
Війну, яку Гітлер розв’язав 1 вересня 1939 нападом на Польщу, часто називають «бліцкригом» – «блискавичною війною». Вже до 12 вересня – після поразки поляків під Радом – командування Вермахту вирішило, що положення польської армії безнадійне. Коли 17 вересня почалося вторгнення Червоної армії в Східну Польщу, результат цього походу було остаточно вирішено. 18 вересня польський уряд втік до Румунії, а 6 грудня останні сили польської армії склали зброю.
Уроки з Плану Шліффена
У другому томі монументальної роботи «Німецький рейх і Друга світова війна» німецького військово-історичного відділу при Міністерстві оборони польська операція теж названа «бліцкригом». Однак цей том був виданий в 1979 році. 16 роками пізніше історик, співробітник відділу Карл-Хайнц Фризер довів у своїй сенсаційній роботі «Легенда про «бліцкриг», що ні Гітлер, ні його генерали до несподівано швидкого завоювання Франції в травні-червні 1940 року не планували ніякої «блискавичної війни». «Швидка війна» проти рівного за силами супротивника (не кажучи вже про більш сильного) після провалу Плану Шліффена в 1914 році представлялася німцям небезпечної ілюзією.
Якщо похід на Польщу все ж видається «бліцкригом», то тільки через його швидкоплинність. Ще до нападу Червоної армії, тобто протягом всього пари тижнів польська армія була переможена – притому, що в 1920 році вона цілком успішно протистояла радянським військам. Тому було чотири причини: традиції, керівництво, технічна перевага і польський військовий план.
Звичайно, Вермахт зробив ставку на стрімкість операції, але в її основі лежала концепція, а скоріше багаторічний досвід бойових дій. Ще з часів воєн Фрідріха Великого пруссько-німецькі воєначальники займалися питанням, як їх країна, що займає вигідне геостратегічне положення, але не має значних ресурсів, могла б успішно вести військові дії відразу на кількох фронтах. Здавалося, що Фрідріх дав відповідь на це питання: завдяки добре навченим військам і їх гнучкому керівництву, які були б в змозі перемагати у вирішальних битвах ще до того, як на бойові позиції підтягнуться більш потужні сили противника.
Танки без гармат
Це питання німецькому військовому керівництву довелося вирішувати і в 1939 році. Через три дні після нападу на Польщу Франція і Великобританія оголосили війну Німеччині. Однак на заході у німців були дислоковані лише кілька «другосортних» частин, які не змогли б по-справжньому протистояти супротивникові. Для війни на два фронти у Німеччини не було ніяких ресурсів. Тому їй було абсолютно необхідно якомога швидше завершити війну в Польщі, щоб оперативно перекинути основні сили на захід.
З цією метою військове керівництво задіяло весь свій оперативний і стратегічний потенціал. Обидві армії були приблизно рівні за силою. Німеччина мала півтора мільйона солдатів (проти 1,3 мільйона у Польщі). Але хоча процес озброєння Вермахту був ще далеко не закінчений, а резервів у нього практично не було (так, танкові дивізії вирушили в похід, не маючи у своєму розпорядженні жодної гармати), вони все одно були забезпечені краще польських сил. Крім того, німці мали військово-повітряні сили (люфтваффе), що мали не тільки якісну, але і кількісну перевагу (3600 проти 750 машин).
У розпорядженні німецьких військ були танки і люфтваффе, що стали згодом символами «бліцкригу» – нехай навіть ця техніка була сильно застарілою. Крім того, вони були абсолютно чітко, гнучко і до того ж безжалісно задіяні (це наочно показало бомбардування Варшави).
Але поляки самі сильно полегшили завдання Вермахту. Замість того, щоб сконцентруватися на обороні окремих добре укріплених ділянок фронту, польське командування прагнуло будь-що утримати позиції по всьому фронту. Таким чином, польські сили виявилися розосереджені і не змогли повноцінно протистояти німцям.
Поворот у війні настав лише після перемоги на заході
До того ж не спрацював політичний розрахунок, який крився за цією стратегією. Надії поляків на втручання західних країн у бойові дії не виправдалися, в той час як побоювання німців перед такою перспективою змушували їх діяти ще стрімкіше.
Однак швидкого успіху в Польщі виявилося недостатньо для того, щоб командування Вермахту стало мріяти про нові «бліцкриги». Навпаки: плани по нападу на західному напрямку розроблялися досить ретельно і грунтувалися на силі німецької піхоти.
Лише ініціатива генерала Еріха фон Манштейна направити сім з десяти танкових дивізій, що знаходилися в розпорядженні Вермахту, через Арденни і атакувати західних противників з тилу, відкрила нові перспективи. За наполяганням Гітлера німецький генеральний штаб взявся за розробку відповідної операції, що отримала назву «Sichelstich» («удар серпом»), та й то цей план передбачав варіант по відходу танків назад.
Міф про «блискавичну війну» виник внаслідок несподівано швидкої поразки Франції в травні 1940 року. Після перемоги над найпотужнішою військовою державою Європи у німецького командування зникли останні сумніви у власній могутності, і виникла стратегічна концепція «бліцкригу» (як її назвав Фризер) щодо завоювання всього світу і, зокрема, Радянського Союзу. Таким чином, план «Барбаросса», розроблений у 1941 році, замислювався як гігантський «бліцкриг». Однак йому було призначено закінчитися для Гітлера повною катастрофою.
Бертольд Зеєвальд
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас