Українські супермаркети змусять знижувати ціни великими штрафами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські супермаркети змусять знижувати ціни великими штрафами

1674
Антимонопольний комітет (АМКУ) звинуватив 18 великих торгових мереж і український підрозділ глобальної дослідницької корпорації The Nielsen Company (ACNielsen Ukraine) у картельній змові. «Ми направили рітейлерам проміжні результати свого розслідування. У них є 10 днів на вивчення документа і надання своїх заперечень. Думаю, десь через місяць, буде прийматися остаточне рішення щодо заходів впливу», – сказав в інтерв’ю «Вістям» перший заступник голови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін.
ТОРГОВА ЗМОВА. АМКУ почав слідство відносно торговців ще в травні 2012 р.: їх звинуватили в підвищенні цін на основні продукти харчування в 2010-2011 рр.. на 22-38% при підвищенні індексу споживчих цін лише на рівні 13,5%. У числі обвинувачених виявилися «Фоззі-Фуд», «Фора», «Ашан Україна», «Фудмаркет», «АТБ-Маркет», «Еко», «Адвентіс», «Білла-Україна», «Край-2», «Новус Україна », «Ікс 5 Рітейл Груп», «Спар-Центр», «Бімаркет», «Метро Кеш енд Керрі Україна», «Фуршет»(і ряд його дочірніх підприємств).
В Антимонопольному комітеті вважають, що подорожчання продуктів було пов’язане з додатковими витратами, які закладалися у вартість товарів: в основному за маркетингові послуги – розміщення товарів на більш вигідних місцях в магазинах. «Ми добиваємося від торгових підприємств надання економічного обгрунтування розцінок на послуги такого роду. І головне – зниження цих цін», – розповів нам Рафаель Кузьмін.
Якщо торговці не виконають вимоги чиновників, їм загрожують великі штрафи, максимальний розмір яких може досягати 20% обороту компаній за минулий рік – це близько 20 млрд. грн. на 18 підприємств.
СУПЕРМАРКЕТИ ПОГРОЖУЮТЬ СУДИТИСЯ
Більшість торгових мереж відмовилися офіційно коментувати звинувачення АМК, і тільки неофіційно спростовували закиди чиновників. Публічно проти них протестував лише основний співвласник і голова наглядової ради ЗАТ «Фуршет»: «Якщо і мало місце підвищення цін на окремі групи товарів, то ми їх піднімали через збільшення розцінок постачальників. Наші націнки на соціальні групи продуктів, ніколи не перевищували 10%, як того вимагає чинне законодавство, а на всі сталеві товари – 15-18%. Так що не було ніякої картельної змови. Ми не збираємося платити штрафів, якщо Антимонопольний комітет нам їх все ж нарахує. Якщо доведеться, будемо відстоювати свої права в суді».
Практично відразу після звинувачень, які пролунали на адресу торговців, поповзли чутки про відхід з України великих західних торговельних мереж. Проте їх практично відразу спростували. «Не думаю, що хтось зважитися просто так кинути тут свій бізнес. Компанії вкладали по $ 500 млн., щоб потрапити і закріпитися на нашому ринку. Вони не зможуть повернути цих інвестицій: кому вони продаватимуть свої торгові точки? Вважаю, після вивчення матеріалів розслідування, сторони постараються прийти до компромісу. Але відразу скажу, що різкого зниження цін на товари в українських магазинах не відбудеться – вони прив’язані до поточних розцінок постачальників», – зауважив у розмові з «Вістями» генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко.
Експерти вважають, що торговельні мережі постараються домовитися з Антимонопольним комітетом. Хоча не виключають, що комусь з 18 звинувачених торговців доведеться сплатити штрафи. Але ті, швидше за все, будуть незначними і близько не підійдуть до планки в 20 млрд. грн.
ВИГІДНЕ МІСЦЕ
Постачальники товарів платять торговцям за просування своїх товарів від 5% до 10% їх вартості. Про це вістям повідомив постачальник однієї з відомих марок квасу в Одесі Олександр Лановий.
«Наша відпускна ціна на товар не змінюється, ми лише погоджуємо в комерційному відділі торгової мережі вартість продукту для споживача. Якщо товар розміщується на більш вигідних місцях, то до базового ціннику додається 5-10% – вони відходять магазину. Наш інтерес: підвищення обсягу продажів товару, завдяки вигідному розміщенню», – розповів він.
Юлія Полехіна, Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас