Тимошенко: якби не газова угода 2009 року, Україна ще десятки років була б газовим "наркоманом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: якби не газова угода 2009 року, Україна ще десятки років була б газовим "наркоманом"

Енергетика
3592
Екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що до 2020 року Україна може припинити споживання російського газу. Вона також впевнена в поступовому врегулюванні економічних відносин з Росією.
“Ринкова ціна на газ – це твердий примус до модернізації країни, який вже давно був потрібен Україні, а як наслідок – повна енергетична незалежність”, – заявила Тимошенко в інтерв’ю інтернет-виданню Українська правда, опублікованому в понеділок.
“Я вважаю, що скорочення більше ніж вдвічі обсягу споживання російського газу за останні три роки, збільшення вдвічі вартості транзиту, організація реверсивних поставок природного газу з країн ЄС, початок видобутку сланцевого газу, проектування LNG-терміналу та інші корисні справи – все це позитивні наслідки роботи газових угод, підписаних в 2009 році”, – додала екс-прем’єр.
При цьому Тимошенко зазначила, що “політичну істерію” навколо газових угод 2009 року підняли “слабкі і недалекоглядні політики”.
“Якби не газова угода 2009 року, Україна ще десятки і десятки років була б газовим “наркоманом” і отримувала б дешевий газ в обмін на нескінченні політичні ультиматуми амбітного сусіда. Так, ринкова ціна на газ – це боляче, але хто сказав, що свобода це безкоштовний подарунок? треба мати мужність, щоб її добувати і, щоб за неї платити… Я вважаю, що лише перехід на ринкові ціни звільнив нас від газового рабства. І не треба нинішній українській владі так голосно скиглити і щороку повзати на колінах перед Газпромом, випрошуючи пільгову ціну”, – підкреслила екс-прем’єр.
За її словами, “потрібно не дешевий газ випрошувати, а нарешті модернізувати країну, технічно оновити українські електростанції, металургійні і хімічні підприємства, які колись майже безкоштовно забрали у держави, повністю реформувати систему теплопостачання, зробити ще багато важливих речей, тільки не принижуватися і не розраховувати на дешевий російський газ”.
“Я саме так і планувала діяти, починаючи з 2010-го року. Я не розраховувала, що Віктор Федорович стане президентом України і почне торгувати національним суверенітетом, флотом і Севастополем заради дешевого газу для підприємств свого оточення”, – підкреслила екс-прем’єр.
Вона також зазначила, що “потреби українських сімей – не промислових підприємств, а саме людей – повністю перекриваються тим газом, який видобувається в Україні”. “Його собівартість не перевищує $ 70 за тисячу кубометрів, і українці не повинні платити за нього завищену ціну. Ціна на російський газ не повинна була б турбувати людей взагалі”, – сказала Тимошенко.
При цьому Тимошенко висловила впевненість у тому, що з часом нормальні торговельні відносини з Росією відновляться. “Ринок візьме своє. Але це вже будуть економічні відносини іншої якості, без небезпечної політичної складової, без політичного шантажу та спроб затягнути нас в новітнє рабство”, – сказала вона.
Крім того, екс-прем’єр закликала українських підприємців модернізувати свої підприємства і шукати нові ринки.
“У ваших руках сьогодні доля економічної незалежності України”, – вважає Тимошенко.
На думку екс-прем’єра, нинішня “торговельна війна” з Росією є передостаннім етапом формування незалежності України від радянського минулого, наслідком якої стане перехід до останнього етапу – гуманітарного.
Як повідомлялося, в серпні російська Митна служба ввела ряд додаткових процедур з перевірки українських товарів, що викликало стурбованість як українського, так і європейського політико-економічного співтовариства.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас