Війна за мільярд: ЦВК заперечує, що неефективно використала гроші на відеокамери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна за мільярд: ЦВК заперечує, що неефективно використала гроші на відеокамери

Казна та Політика
503
Центральна виборча комісія вважає безпідставними звинувачення Рахункової палати у неефективному використанні і неналежному плануванні бюджетних коштів, виділених на проведення парламентських виборів 28 жовтня 2012 року.
ЦВК категорично не погоджується з наведеними висновками, вважаючи їх безпідставними та упередженими. Більше того, при детальному аналізі так званих фактів, наведених Рахунковою палатою, складається враження, що головним завданням для себе ця солідна установа визначила знайти черговий предмет для огульної критики, проте в даному випадку цей предмет виглядає дещо комічно”, – йдеться в заяві прес-служби ЦВК.
Так, на думку ЦВК, затвердження Рахункової палати про завищення планових витрат на 7,4 млн. грн, що становить менше 1% загальних витрат на проведення парламентських виборів, “є упередженим”. “Адже під час перевірки працівникам Рахункової палати надавалися пояснення, що планування видатків на проведення виборів здійснювалося в умовах невідомої кількості виборчих дільниць та учасників виборів”, – йдеться в заяві.
Зокрема, виборчі дільниці були утворені лише в квітні 2012 року, висування кандидатів у депутати завершилося в серпні, в той час як планування витрат здійснювалося в грудні 2011 року. Тому для визначення потреби в коштах на проведення парламентських виборів ЦВК обгрунтовано використовувала дані про кількість виборчих дільниць на попередніх парламентських виборах.
Також створення резерву на виплату заробітної плати членам виборчих комісій у сумі 40,2 млн. грн. було обумовлено необхідністю планування коштів на виплату заробітної плати членам комісій, звільнених від виконання своїх обов’язків за основним місцем роботи відповідно до постанови Кабінету міністрів від 5 вересня 2012 року на підставі довідки з основного місця роботи про середню заробітну плату.
При цьому в ЦВК стверджують, що Комісія не могла не враховувати, зокрема, різницю в оплаті праці різних категорій працівників, коливання середнього розміру зарплати залежно від регіону. Саме тому ЦВК утворила зазначений резерв з метою недопущення порушення прав членів виборчкомів на оплату праці.
“Причиною повернення на рахунки Комісії залишків невикористаних на оплату праці членів виборчих комісій коштів з наступним перерахуванням їх до Держбюджету є несвоєчасне звернення цих осіб за отриманням нарахованої плати в банківські установи, а не причини, зазначені у прес-релізі Рахункової палати”, – підкреслюють в ЦВК.
У Комісії також заявляють, що претензії Рахункової палати щодо неефективного витрачання коштів у сумі 955,3 млн. грн на створення і функціонування системи відеоспостереження “виглядають зовсім дивними”.
“Адже, як відомо, в тому числі Рахунковій палаті, ЦВК не була ініціатором впровадження системи відеоспостереження, а лише виконувала прийняті урядом законодавчих актів на виконання закону “Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012”. Очевидно, було б доречніше висловлювати експертну думку Рахункової палати про доцільність окремих законів на етапі їх прийняття, а не звинувачувати огульно правозастосовний орган, який є лише виконавцем волі законодавця”, – підкреслюється в заяві.
ЦВК висловлює надію, що “навіть при витонченому спотворенні фактів зрештою перемогла не контрольна казуїстика, а здоровий глузд і професіоналізм”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас