Автобум: українці в серпні витратили на нові авто 520 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автобум: українці в серпні витратили на нові авто 520 млн дол

Особисті фінанси
1957
Українці в серпні витратили на придбання машин близько 520 млн доларів, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ. Зокрема, в порівнянні з показником липня витрати збільшилися на 17%. Згідно з повідомленням, такий ажіотаж пояснюється введенням утилізаційного збору в Україні з 1 вересня 2013 року.
У цілому зростання продажів цього місяця виявилося на 11% більше, ніж у серпні минулого року. Крім того, експерти прогнозують, що восени очікується спад ажіотажу і приведення ринку в спокійний стан, супроводжуване змінами споживчих переваг у бік бюджетних автомобілів – до 17-18 тис. доларів.
При цьому, очікується скорочення продажів у середньому ціновому сегменті – до 35 тис. доларів, а в класі “преміум” і “люкс” істотних змін не відбудеться. “Авторинок цього року не був стабільним, а приготував сюрприз – ще серпня вважався “мертвим “місяцем”, – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, що 4 липня парламент прийняв у цілому законопроекти N0936 “Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів” і N0975 “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів”.
Згідно з ними, базові ставки утилізаційного збору будуть складати 5,5 тис. грн для легкових автомобілів, а для автобусів, вантажних і вантажно-пасажирські автомобілів або спецтехніки – 11 тис. грн. Остаточний розмір збору буде розраховуватися за допомогою коефіцієнтів. Таким чином, з нових легкових автомобілів буде виплачуватися сума в межах 4,73-30,2 тис. грн, з уживаних – 9,46-60,5 тис. грн залежно від об’єму двигуна. Плата для решти видів нових транспортних засобів складе 8,8-14,74 тис. грн, а вживаних – 17,6-29,4 тис. грн залежно від їх маси.
Передбачалося, що дані закони набудуть чинності з 1 вересня. Сам збір буде стягуватися після того, як Кабінет міністрів призведе існуючі нормативно-правові акти у відповідність з новими законами, на це йому відводиться три місяці з моменту набрання чинності.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас