У Швеції перевезуть ціле місто, яке може провалитися під землю (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швеції перевезуть ціле місто, яке може провалитися під землю (ВІДЕО)

Нерухомість
1398
Шведському місту Кіруна, щоб вижити, доведеться переїхати на нове місце. Протягом наступних двох десятиліть понад 3000 квартир і будинків, кілька готелів, 670 000 квадратних метрів офісних приміщень, школи і лікарні будуть мігрувати на схід.
Історія почалася ще в 2004 році, коли в муніципалітет міста прийшов лист від державної гірничодобувної компанії Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB). У листі йшлося про те, що для того, щоб витягти більше залізної руди, вони повинні будуть копати вглиб довколишніх гір. А це призведе до тріщин і деформації землі, на якій стоїть місто. Майже десять років потому тріщини близько підібралися до центру міста, і настав час активних дій.
У минулому березні у Стокгольмі затвердили генеральний план нового міста, яке переміститься на схід на три з невеликим кілометри і називатиметься Kiruna 4-ever (“Кіруна – назавжди”), пише The Wall Street Journal. Проект майбутнього міста розробляє дизайнерське бюро White, яке виграло конкурс.
Переїзд міста обійдеться в круглу суму. Повністю оцінити вартість проекту неможливо, зазначили фахівці компанії LKAB, яка взяла на себе оплату більшої частини витрат. На сьогоднішній день вони виділяють на це 532 млн доларів і ще відкладають додатково 1,1 млрд доларів на інші перетворення.
Багато місцевих жителів, розуміючи необхідність переїзду, ясна річ, дуже сумують з цього приводу, вже з ностальгією думаючи про старе місто, якому судилося скоро зникнути. Місцева влада обіцяє, що всі знакові будівлі будуть акуратно розібрані, перевезені на вантажівках і відтворені на новому місці. Зокрема, така подорож очікує стару церкву Кіруни, яка в 2001 році була визнана найкрасивішою будівлею Швеції, додає The Daily Mail. Але більшість інших будівель будуть у результаті просто зруйновані.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас