Японія може ввести податкові пільги для компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія може ввести податкові пільги для компаній

Світ
178
Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе стикається зі зростаючим тиском з боку компаній, які вимагають податкових пільг у зв’язку з найтривалішим спадом в інвестиційному бізнесі з 2009 р.
Економісти очікують, що влада надасть податкові пільги на капітальні витрати в найближчі місяці, при цьому міністр фінансів Японії Таро Асо схвалив такий крок.
Проте Асо виступає проти масштабного скорочення ставки корпоративного податку.
“Скорочення ставки корпоративного податку зажадає сильного політичного впливу, – сказав один з колишніх урядових чиновників. – Це буде лакмусовим папірцем для абеноміки”.
Міністерство економіки, торгівлі і промисловості минулого тижня заявило, що зниження ефективної ставки податку є “важливим питанням”, а деякі експерти очікують, що такий крок дозволить протистояти негативним ефектам від зростання податку з продажів, запланованого на квітень наступного року.
Ставка корпоративного податку в Японії становить 35,6%, тоді як у Китаї показник знаходиться на рівні 25%, а в Сінгапурі – на рівні 17%. Уряд планує підвищити податок з продажів з 5% до 8% з квітня наступного року, а з 2015 р. підняти його до 10%. Однак у цього плану досить багато противників, які вважають, що економіка не витримає такого навантаження на даному етапі свого становлення.
Існують побоювання, що та частина політиків, які виступають за відстрочку введення податку, отримують все більшу силу та можуть домогтися скасування введення цього заходу. Сіндзо Абе чекає випробування, тому що підвищення податку з продажів – важливий інструмент у питанні вирішення питання з державним боргом.
Аналітики, опитані Bloomberg, оцінюють шанси економіки Японії скотитися в четверту рецесію з 2008 р. в 30% через зростання податку. Справитися з цим можна, але доведеться підтримати економіку, а на це може знадобитися близько $ 50 млрд.
ВВП Японії в I кварталі виріс на 4,1% в річному вираженні. Міністр фінансів Японії Таро Асо заявив, що уряд прийме рішення про підвищення податків після другої оцінки зростання ВВП в II кварталі. Друга оцінка повинна бути опублікована 9 вересня, а перша очікується 12 серпня.
Востаннє Японія підвищувала податок з продажів у 1997 р., коли він був підвищений з 3% до 5%, а економіка країни після цього занурилася в 20-місячну рецесію.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас