Вибори в Німеччині: кому дістанеться перемога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори в Німеччині: кому дістанеться перемога

Світ
859
Швидше за все, федеральні вибори в Німеччині 22 вересня дозволять Ангелі Меркель (CDU) залишитися на посту Канцлера, проте статися може всяке. Її вважають за краще бачити главою держави 54% німців, тоді як Штайнбрюк з його незграбною передвиборчою кампанією здобув прихильність лише 23% співвітчизників. Однак Канцлера не вибирають безпосередньо, тому внутрішньопартійна політика може змішати всі карти. За результатами останніх опитувань CDU/CSU і молодший член коаліції FDP в сукупності набіраютт 46% голосів. Близько 11% голосів піде партіям, які не зуміли подолати 5%-ний поріг, таким чином, CDU/CSU і FDP, ймовірно, зуміють сформувати уряд більшості з невеликою перевагою. Партія євроскептиків Альтернатива для Німеччини (Alternative für Deutschland (AfD)), що вимагає скасувати євро, набирає 3% голосів. Тут занадто багато шуму з нічого: швидше за все, AfD навіть не увійде до парламенту, оскільки не зуміє набрати 5% голосів, необхідних для отримання місць у Бундестазі.
Хоча поява такої партії може спричинити серйозні наслідки, навіть якщо вона не буде представлена ​​в парламенті. Більше третини виборців, які планують віддати свій голос за AfD, на попередніх виборах у 2009 році голосували за FDP. Ця партія, що набрала тоді 14.6%, зараз ледь дотягує до 5%-ної позначки, і якщо AfD зуміє відіграти у неї ще трохи голосів, то FDP також не буде в Бундестазі. Голоси виборців втрачені даремно, якщо партія не потрапляє до парламенту. Тоді Меркель доведеться робити ставку на велику коаліцію. Опозиційна коаліція SPD і Зелених відстає – у них всього 33% голосів. Партія Лівих (Die Linke) за останніми опитуваннями набирає 10% голосів і, швидше за все, не підтримуватиме уряд меньшості SPD/Зелених. SPD і Зеленим теж буде важко прийняти в свою компанію Die Linke, враховуючи комуністичне минуле партії. Крім того, вони відкрито виступають проти НАТО і негативно налаштовані щодо допомоги південним країнам Єврозони. Як би там не було, коаліція SPD-Зелені-Linke зараз набирає 43% голосів, а цього не достатньо для більшості.
Якщо жодна з нині існуючих коаліцій не набере більшість у Бундестазі, постане питання про формування великої коаліції між CDU і SPD. Однак поки що ніхто не відчуває ентузіазму з цього приводу, особливо SPD. У попередній раз, коли SPD увійшла до коаліції з Меркель – це було у 2005-2009 роках – її популярність впала до мінімумів післявоєнного періоду. За словами Меркель, не варто виключати можливість формування великої коаліції – зрештою, вона вже очолювала її одного разу – але її б більше влаштувала нинішня конфігурація. Штайнбрюк гучно заявив, що не працюватиме в новій великій коаліції (у 2005-2009 роках він був міністром фінансів), але не виключено, що він передумає, або ж буде змушений подати у відставку. Ми вважаємо, що стабілізація економіки в Німеччині підвищує ймовірність того, що коаліція CDU/CSU, FDP переживе ці вибори. Якщо ж ні, нас чекає нова велика коаліція.
Danske Bank
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас