Продавати Укргазбанк і банк "Київ" зараз не вигідно - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавати Укргазбанк і банк "Київ" зараз не вигідно - банкір

Фондовий ринок
884
Банк “Київ” і Укргазбанк нині продавати невигідно з точки зору ринкової кон’юнктури, повідомляє Олена Єфремова, заступник Виконавчого директора Незалежної асоціації банків України.
“З точки зору ринкової кон’юнктури час для продажу цих банків досить складний. На сьогодні мультиплікатор (відношення виручки від продажу до капіталу банку) абсолютно невигідний для акціонера, особливо щодо Укргазбанку, який зараз впевнено займає друге місце по прибутковості серед банків України”, – вважає експерт.
На її думку, продавати дуже прибутковий банк собі в збиток в принципі недоцільно, а бажаючих купити банк з прибутком або за ціною статутного капіталу знайти буде важко внаслідок його високої вартості. “Коло претендентів на покупку зараз також досить обмежене – банки із західним капіталом через труднощі в Європі залишають український ринок, тому залишається тільки два варіанти – вітчизняний чи російський капітал”, – зазначила Єфремова.
На її думку, можливо, після вибору консультанта перед прийняттям остаточного рішення про продаж “Укргазбанку” має сенс зробити публічне розміщення і проаналізувати ринок, щоб визначитися, наскільки такий крок доцільний в даний момент. “Рішення, природно, за головним акціонером – Мінфіном”, – додала експерт.
Вона також вважає, що з банком “Київ” ситуація дещо складніша, оскільки він менш привабливий для потенційного покупця. Можливо, в цьому питанні вирішальну роль зіграє санаційний банк, куди можуть бути передані “погані” активи банку, додала Єфремова.
Національний банк України підтримає ініціативу Міністерства фінансів України щодо злиття Укргазбанку і банку “Київ”, докапіталізованих за участю держави, у разі прийняття Мінфіном такого рішення, повідомив НБУ.
Як повідомляв Укрінформ, 12 серпня Мінфін оголосив про проведення процедури закупівлі послуг радника з продажу пакетів акцій докапіталізованих за участю держави банків АКБ “Київ” та АБ “Укргазбанк”. На 1 липня поточного року держава в особі Мінфіну володіє акціями в капіталі банків “Укргазбанк” і “Київ” на суму 10 млрд грн і 3,57 млрд грн відповідно, тобто має вирішальне право голосу при визначенні частки обох установ.
За півріччя Укргазбанк заробив більше 500 млн грн. Фінустанову засновано в 1993 році. На початок квітня 2013 його найбільшим акціонером залишалася держава: Мінфін володів 92,9998% статутного капіталу банку. Також держава володіє 99,93% акцій банку “Київ”.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2012 року Укргазбанк за розміром активів займав 17-е місце (19,407 млрд грн), а банк Київ 63-е (2,536 млрд грн) серед 174 українських банків.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас