Комп'ютерний збій позбавив Goldman Sachs $ 100 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комп'ютерний збій позбавив Goldman Sachs $ 100 мільйонів

Світ
548
Комп’ютерний збій у Goldman Sachs може обійтися інвестбанку в 100 мільйонів доларів або навіть більше, повідомляє учасник ринку. Помилка в системі банку призвела до збою в торгівлі відразу на кількох біржах США.
Комп’ютерна система зазвичай відстежує ціни на опціони для клієнтів Goldman Sachs, але цього разу вона розіслала повідомлення про інтерес до тих чи інших паперів як прямі замовлення. Це сталося одночасно на NYSE Euronext, NASDAQ і CBOE в перші хвилини торгового дня 20 серпня.
Інцидент стався в 9:30 за Нью-йоркським часом, а помилкові операції проводилися протягом приблизно 17 хвилин. Пізніше біржа NYSE випустила попередження, заявивши, що перевіряє низку скоєних вранці транзакцій на ринку Amex.
Деякі з цих замовлень надійшли за цінами, що істотно відрізнялися від поточних ринкових, що і спровокувало збитки. Їх точний обсяг з’ясується найближчим часом.
Аналітики заявляють, що великою удачею стала відсутність акцій великих компаній в даних угодах. У разі, якби продавалися опціони на папери Google, Amazon або Apple, наслідки могли бути важкими для всього фондового ринку США.
Збій у Goldman Sachs став черговою технологічною проблемою, з якими останнім часом постійно стикаються американські біржі. Більша частина угод там укладається роботами, а папери змінюють власників за соті частки секунди. Тим часом, жодна система не гарантує стовідсоткового захисту від помилок.
Рік тому така помилка коштувала американській інвесткомпанії Knight Capital 461 мільйона доларів. Частина цієї суми була витрачена саме на оплату послуг Goldman Sachs, який допоміг фірмі реалізувати куплені по неадекватній ціні папери.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас