Китай почав розслідування біржової помилки на $ 3,8 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай почав розслідування біржової помилки на $ 3,8 млрд

Фондовий ринок
707
Китайський біржовий регулятор (China Securities Regulatory Commission) почав розслідування помилки брокерської компанії Everbright Securities, яка 16 серпня розмістила замовлення на придбання цінних паперів загальною вартістю в 3,8 мільярда доларів. Про це 19 серпня повідомляє Agence France-Presse.
Біржовий регулятор назвав помилкові дії Everbright Securities першим подібним інцидентом на китайському фондовому ринку. Невірні дії компанії призвели до стрибка індексу Шанхайської біржі більш ніж на 5 відсотків. Попереднє розслідування регулятора показало, що причиною помилки стала уразливість в електронних системах Everbright Securities. Версія про людський фактор (на сленгу трейдерів – «ефекті товстого пальця») була відхилена.
Брокерська компанія оголосила, що її збитки внаслідок помилки склали 31 мільйон доларів. Діяльність Everbright Securities на Шанхайській фондовій біржі, пов’язаної з купівлею цінних паперів, була припинена на три місяці. У самій брокерській компанії мають намір домогтися скасування частини помилкових операцій.
Everbright Securities належить державній компанії China Everbright Group і є сьомою за розміром активів брокерською компанією Китаю.
Помилки з електронними торговими системами трапляються регулярно. Найбільшим подібним інцидентом залишається втрата американським трейдером Knight Capital близько 400 мільйонів доларів у серпні 2012 року. Дії Knight Capital призвели до посилення правил торгівлі для біржових роботів в США. За різними оцінками, до 60-70 відсотків угод на фондових ринках розвинених держав здійснюються в автоматичному режимі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас