Банки не дають іпотеку на "первинне житло", побоюючись девальвації восени - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не дають іпотеку на "первинне житло", побоюючись девальвації восени - експерт

Кредит&Депозит
6966
Незважаючи на зростаючу кількість номінальних пропозицій від фінансових установ з кредитування об’єктів нерухомості, а також партнерських програм з видачі позик на купівлю житла на первинному ринку, фактично іпотечні кредити видаються точково. Таку думку висловив начальник відділу продажів ЖК “Park Stone” Дмитро Шостя.
“По-перше, практично немає позик на “первинку”. Банкіри хочуть закласти в ставку всі можливі ризики потенційних “Еліта-центрів”. А це робить кредит непривабливим для інвестора. По-друге, навіть ті фінустанови, які готові кредитувати “вторинку”, максимально посилюють вимоги до позичальників, щоб відмовити їм з формальних причин. Видавати сьогодні гривневий кредит при невизначеності з курсом гривні на осінь ніхто не бажає. Як і нарощувати портфель проблемної заборгованості. І це реальна причина, з якою банки не видають іпотечних позик”, – зазначає Шостя.
На його думку, з усіх гравців ринку більш-менш впевнено себе можуть відчувати хіба що фінустанови, які беруть участь у державних житлових програмах. “Однак багато потенційних покупців не хочуть зв’язуватися з такими позиками. По-перше, через побоювання бути вплутаними в корупційні схеми. По-друге, через ризики невиконання державою своїх зобов’язань з погашення частини відсотків по кредиту. Крім того, як правило, у програмах будівництва соціального житла беруть участь далеко не найпривабливіші з точки зору планування та інфраструктури об’єкти. Що істотно звужує вибір для потенційних покупців”, – говорить експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас