Депозити в гривні зберігають заощадження населення від девальвації в межах 10% - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити в гривні зберігають заощадження населення від девальвації в межах 10% - експерти

Кредит&Депозит
1297
Громадяни, які розміщують депозити в національній валюті, отримують серйозний запас прибутковості і можуть не турбуватися щодо ослаблення гривні в межах 10%, коментують експерти «Укрсиббанку» в системі ТRData.
За інформацією в аналітичному огляді банку, рекордне прискорення припливу депозитів пов’язане з високими процентними ставками, низькою інфляцією, зростаючим диференціалом процентних ставок між гривневими і валютними депозитами, а також з відсутністю значних політичних подій в 2013 році. «Поточна премія гривневих депозитів до валютних все ще знаходиться близько рекордних рівнів, складаючи 11%. Таким чином, фізособи, що розміщують депозити в національній валюті, отримують серйозний запас прибутковості і можуть не турбуватися щодо невеликого ослаблення гривні (у межах 10%)», – йдеться у звіті.
За оцінками експертів, диференціація процентних ставок залежно від валюти депозиту стимулює зростання вкладів у національній валюті, і приріст депозитів у другому півріччі перевищить очікуваний рівень, досягнувши в липні-серпні рівня 5 млрд грн щомісяця. «Середня ставка за річним гривневим депозитом фізосіб, згідно з даними НБУ, у травні становила 17,7%, продемонструвавши лише невелике зниження в порівнянні з рекордними рівнями грудня 2012 року в 22%», – повідомляється у звіті. За прогнозами експертів, у другій половині року варто очікувати зниження ставок по депозитах, але більшість банків побоюються погіршення ситуації з ліквідністю восени 2013 року.
Як повідомлялося, обсяг монетарної бази за червень збільшився на 1,8% (з початку року – на 8,0%), до 275,7 млрд грн, грошова маса за цей період зросла на 1,6% (з початку року – на 7,9%), до 834,5 млрд грн. Загальний обсяг залишків банківських депозитів у червні зріс на 1,2% (з початку року – на 7,8%), до 612,4 млрд грн, виключно за рахунок приросту залишків коштів у національній валюті. Загальний обсяг залишків за кредитами у червні зріс на 0,9% (з початку року – на 2,9%) – до 832,5 млрд грн, що було обумовлено приростом залишків за кредитами в національній валюті.
Середньозважена процентна ставка за залученими вкладами фізичних осіб у національній та іноземній валютах у другому кварталі 2013 року склала 16,51% і 6,64% річних, відповідно.
Експерти Standard & Poor’s допускають можливість зниження курсу національної валюти України до 9 грн за долар США у 2013 році на тлі погіршення основних економічних показників, Moody`s Investors Service прогнозує девальвацію гривні на рівні 10-15% за підсумками року. Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, курс національної валюти в 2013 році буде в межах від 8,3 до 8,5 грн/дол. Державний бюджет України на 2013 рік сформований виходячи із середньорічного курсу 8,4 грн/дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас