Економіст: 50% економіки України перебуває у "тіні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: 50% економіки України перебуває у "тіні"

Казна та Політика
1983
Реформи української влади не призводять для зменшення рівня тінізації економіки. Про це в коментарі заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
«Законодавчі чи нормативні зміни – відірвані від реальності, а практика ще далі виштовхує будь-яку офіційну діяльності (підприємств. – Ред.). Ці реформування, на жаль, або третинні, або не приносять певних результатів. Немає нововведень, які сприяли би позитивним змінам. Якщо врахувати те, що значна частина законотворчої діяльності носить лобістський характер, а тому немає стимулів говорити, що через законодавство відбувається якесь покращення», – заявив він, нагадавши ухвалення Податкового кодексу та проведення пенсійної реформи, що лише призвело до протестів.
Експерт оцінює рівень тінізації економіки України у 50%.
«Офіційно стверджують, що рівень тінізації – близько 30%. За тими оцінками, цей показник сягає 50%. І нині не має тенденції до його зниження. Вочевидь спостерігається навіть певна тенденція до посилення тінізації. Оскільки на відміну від попередніх років немає економічного покращення, розширення економіки за рахунок появи нового прибуткового бізнесу тощо. Нині ми цього не спостерігаємо, тому вірогідно є певна тенденція до посилення тінізації, хоч незначна», – зазначив він.
«Я думаю, що ми перебуваємо у «в’язкому болоті», коли економіка і не розвивається, і не має стимулів для цього», – додав Юрчишин.
Нагадаємо, у січні цього року міністр доходів та зборів Олександр Клименко заявив, що першочерговим завданням перед працівниками відомства є підвищення ефективності системи протидії тіньовому сектору економіки.
Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов заявив, що рівень тінізації торгівлі в Україні становить не менше 33%.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас