У США ліквідовують іпотечні агентства, що спровокували кризу 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США ліквідовують іпотечні агентства, що спровокували кризу 2008 року

Світ
432
У США готують реформу іпотечного ринку. Замість Freddie Mac і Fannie Mae – двох сумнозвісних іпотечних агентств – пропонується створити одне нове.
Американські сенатори з метою оздоровлення економіки, а також в рамках реорганізації іпотечного ринку, вирішили ліквідувати компанії Fannie Mae (FNMA) і Freddie Mac (FMCC), які спровокували кризу іпотеки в країні в 2007-08 роках. Тоді порятунок гігантів обійшовся бюджету США в $ 150 млрд.
Федеральна корпорація страхування іпотечних позик (FMIC), модель роботи якої аналогічна Федеральній корпорації зі страхування депозитів, повинна замінити державні агентства Fannie Mae і Freddie Mac.
Банки, які займаються випуском іпотечних цінних паперів, будуть вносити туди певну суму коштів, достатніх для покриття зниження вартості тих активів на 10%, і, тільки якщо ця подушка безпеки буде витрачена, на підтримку іпотечного ринку виділять кошти з держбюджету. Така схема повинна знизити ймовірність того, що інтереси платників податків постраждають
На думку супротивників законопроекту, попит на папери, втрати по яких не повністю застраховані, буде менше, ніж на іпотечні цінні папери, що випускаються зараз. В результаті можуть постраждати споживачі. Ставки по іпотеці зростуть, якщо банки не зможуть повністю позбутися від притаманного кредитуванню ризику.
Автори законопроекту впевнені, що небезпека перебільшена. Ставки по іпотеці завдяки зусиллям ФРС знаходяться на дуже низьких з історичної точки зору рівнях. Бен Бернанке пообіцяв не продавати цінні папери, навіть коли прийде час згорнути програму кількісного пом’якшення.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас