Випуск фінансових векселів не вплине на курсову і цінову стабільність, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Випуск фінансових векселів не вплине на курсову і цінову стабільність, - експерти

Валюта
382
Казначейські векселі не несуть безпосередньої загрози для інфляції і курсу. Таку думку висловив старший дослідник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук.
«Ризик полягає більше в накопиченні невиправданого рівня боргу», – зазначив Кравчук.
У свою чергу, керівник аналітичного департаменту «Арт-Капітал» Ігор Путілін назвав виправданим кроком введення казначейських векселів в силу поточного стану економіки. «Враховуючи недоступність кредитних ресурсів в силу їх дорожнечі, підприємствам ніде більше буде поповнювати оборотний капітал, не кажучи вже про здійснення довгострокових капітальних інвестицій», – констатував фахівець.
За словами експертів, погашення боргів казначейськими векселями – це світова практика. Не тільки в Україні, а й інших країнах світу уряди гасять свою заборгованість з відшкодування ПДВ або інших податків казначейськими векселями.
«Можна навести приклад Республіки Сальвадор, де експортери можуть отримувати відшкодування ПДВ або у вигляді грошових коштів, або у вигляді казначейських облігацій. Такі облігації можуть вільно обертатися, а термін їх обігу не перевищує 180 днів», – сказав партнер ЮФ Ulysses Юрій Миколайчук. Він уточнив, що цей фінансовий інструмент використовується і для залучення «живих» коштів до бюджету.
На думку Миколайчука, мінімізувати можливі ризики використання казначейських векселів могло б законодавче закріплення основних положень про порядок випуску, обігу, погашення, щоб запобігти ручному управлінню з боку уряду.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас