Вчені запропонували розміщувати сонячні електростанції в тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені запропонували розміщувати сонячні електростанції в тіні

Енергетика
2028
Дослідники з університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі, США, проаналізували екологічну ефективність сонячних і вітроелектростанцій. Виявилося, що часто такого роду станції зручно розташовувати в районах, на перший погляд, не самих відповідних для даного виду альтернативної енергетики. Подробиці наведені у статті для журналу Proceedings of the National Academy of Sciences, а коротко суть дослідження викладена в Nature News.
Автори нової роботи звернули увагу на структуру електроенергетики в тих районах, де активно освоюють поновлювані джерела енергії. У Каліфорнії, де зараз розташована велика частина американських сонячних електростанцій, традиційні теплові станції працюють на природному газі і тому цей регіон і без відновлюваної енергетики не так страждає від забруднення атмосфери, як центральні штати. В Індіані і Пенсільванії, які традиційно вважаються менш привабливими для проектів у галузі альтернативної електроенергетики, велика частина електрики виробляється за рахунок спалювання вугілля, а це один з найбільш «брудних» методів.
На думку дослідників, з урахуванням оздоровлення атмосфери і зниження викидів вуглекислого газу економічний ефект від альтернативної енергетики може бути більшим зовсім не там, де електростанції дають максимальну потужність на мільйон доларів капітальних вкладень. Вчені вважають, що урядові субсидії на розвиток сонячної енергетики і споруду нових вітрогенераторів повинні виділятися не так заради нарощування потужності в гігаватах, скільки заради витіснення екологічно небезпечних вугільних електростанцій.
У Каліфорнії, одному з найбільш сонячних штатів, розміщені основні сонячні електростанції США, включаючи найбільші: потужністю до 350 мегават. У 2011 році губернатор штату Джеррі Браун заявив про те, що до кінця десятиліття на частку сонячної енергетики припаде третина всієї виробленої в штаті електроенергії, а з 2009 по 2011 рік потужність каліфорнійських сонячних батарей подвоїлася, досягнувши позначки понад півтора гігават.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас