Японія може збільшити витрати бюджету, щоб запобігти уповільненню зростання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія може збільшити витрати бюджету, щоб запобігти уповільненню зростання економіки

Казна та Політика
188
Уряд Японії готовий збільшити витрати бюджету, якщо підвищення податку з продажів у квітні наступного року викличе зниження темпів економічного зростання, повідомив високопоставлений чиновник фінансового відомства країни.
“Природно, економічне зростання сповільниться, – заявив парламентський секретар з фінансових питань Юзуру Такеучи. – Щоб запобігти цьому, нам потрібно вжити адекватних заходів”.
Серед подібних заходів він назвав збільшення державних витрат і зазначив, що для цього можуть бути використані надлишки податкових надходження за поточний рік. Серед можливих напрямів витрачання коштів передбачається, зокрема, допомога малозабезпеченим верствам населення.
Також уряд планує створити комісію, яка очолить переговори з представниками компаній про підвищення зарплат співробітникам. Збільшення зарплат є важливим кроком для створення позитивного економічного циклу, при якому доходи населення і ціни ростуть синхронно, що веде до зростання споживання і капіталовкладень, вважає Такеучі.
“Підвищення цін без зростання зарплат вдарить по населенню і принесе більше шкоди, ніж користі”, – зазначив він.
Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе проводить політику, спрямовану на виведення економіки країни з багаторічного періоду дефляції. Банк Японії планує підняти рівень інфляції до 2% протягом двох років. Уряд при цьому намагається одночасно підтримати економічне зростання і скоротити збільшення зовнішнього боргу країни.
ВВП Японії може скоротитися на 3,9% в річному вираженні в другому кварталі 2014 року, після підвищення ставки податку з продажів з 5% до 7%, прогнозують економісти, опитані Bloomberg. У 2015 році ставка податку буде збільшена до 10%.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас