США і Росія підписали нову угоду зі скорочення ядерної загрози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США і Росія підписали нову угоду зі скорочення ядерної загрози

Світ
327
США і Росія уклали “нову двосторонню рамкову угоду про скорочення ядерної загрози”. Це дозволить двом країнам співпрацювати за кількома напрямками у справі нерозповсюдження ядерних матеріалів, йдеться в заяві, яку поширив Білий дім.
Відзначається, що мова, зокрема, йде про партнерство в плані “забезпечення захисту, контролю та обліку ядерних матеріалів”. Також підкреслюється, що “нова угода грунтується на успішному виконанні підписаної в 1992 році програми скорочення загрози від зброї масового знищення, більш відомої за іменами її авторів як програма Нанна-Лугара, термін дії якої минув 17 червня”. Нова угода була підписана 14 червня, вказує ИТАР-ТАСС.
У заяві Білого дому вказується, що “спільні дії США та РФ у сфері ядерної безпеки будуть здійснюватися в рамках Багатосторонньої ядерно-екологічної програми в РФ (МНЕПР) і на основі двостороннього протоколу”.
“Підписання нової угоди показує, що США і Росія залишаються прихильними до забезпечення ядерної безпеки та іншим спільним цілям в області нерозповсюдження (ядерної зброї – ред.)”, – йдеться в повідомленні Білого дому.
У понеділок, 17 червня, президент США Барак Обама після переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним повідомив, що обидві країни мають намір продовжувати співпрацю, яку було розпочато в рамках програми Нанна-Лугара, яка передбачає знищення ядерної, хімічної та інших видів зброї масового ураження, а також встановлення контролю за її нерозповсюдженням.
“Ми говорили про те, щоб продовжувати нашу співпрацю, яку було розпочато в рамках цієї програми”, – сказав Обама. За його словами, “це хороший приклад того, як наші відносини є конструктивними і заснованими на співпраці”.
“Такі підходи можуть допомогти відійти від ментальності холодної війни і почати нову співпрацю – на благо безпеки не тільки Росії і США, але і всього світу”, – наголосив американський президент.
У свою чергу, один з авторів програми Нанна-Лугара – колишній сенатор Семюел Нанн – в окремій заяві зазначив, що Москва і Вашингтон “змогли залишити осторонь історичні протиріччя і показати, що відповідальне лідерство вимагає спільних дій зі скорочення ядерних загроз”.
Він нагадав, що “з початку 1990-х років США і Росія, як і інші країни-однодумці, розуміли, що забезпечення безпеки зброї масового знищення приносить користь всьому світу”.
Нанн також висловив упевненість в тому, що Москва і Вашингтон знайдуть можливості для спільної роботи за цими напрямами.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас