Експерт: перевірка якості нафтопродуктів на кордоні беззмістовна - вся "бодяга" робиться в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: перевірка якості нафтопродуктів на кордоні беззмістовна - вся "бодяга" робиться в Україні

Енергетика
936
Додаткові перевірки на кордоні якості імпортних нафтопродуктів з боку Державної митної служби недоцільні і марні, оскільки фальсифікат проводиться вже всередині країни, вважає президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.
“Не на кордоні треба боротися (з фальсифікатом). Що це взагалі за маячня – визначати якість нафтопродуктів на кордоні? З-за кордону в Україну “бодяга” не заходит, там її взяти нізвідки. Це внутрішнє “надбання” наших розумних хлопців, які сидять і з хімічних компонентів, які до моторного палива ніякого відношення не мають, готують суміш, яку продають нам як 95-й бензин”, – сказав він прес-конференції в Києві в понеділок.
“Я вважаю, що контроль якості нафтопродуктів на кордоні – це все одно що контроль якості хлібобулочних виробів на колгоспному полі, тому що від поля до столу дуже великий ланцюжок”, – додав експерт.
Косянчук також звернув увагу на той факт, що перевірка якості нафтопродуктів входить в обов’язки Держспоживінспекції, а не Міндоходов: це закріплено у відповідних законах та підзаконних актах.
“У постанові Кабінету міністрів № 573 від 1 червня 2011 року чітко прописані обов’язки всіх органів центральної виконавчої влади. Митниця повинна перевіряти відповідність УКТ ЗЕД (українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності – ІФ), а не якість палив. Якістю палива повинна займатися виключно Держспоживінспекція”, – підкреслив він.
Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Микола Азаров на початку червня доручив Міндоходов забезпечити належний контроль якості імпортних нафтопродуктів. У свою чергу, міністерство заявило про готовність до такого контролю, незважаючи на те, що має в своєму розпорядженні лише одну стаціонарну лабораторію.
На думку асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України”, додаткові перевірки якості імпортних нафтопродуктів з боку Держмитслужби приведуть до затримок вантажів на кордоні, а також створять передумови для усунення з ринку конкурентів.
Згідно із законодавством України, контроль якості нафтопродуктів покладено на Держспоживінспекції, яка хронічно недофінансовується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас