Економісти підрахували скільки росіяни вивели грошей на Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти підрахували скільки росіяни вивели грошей на Кіпр

Світ
717
За останні двадцять років росіяни вивели в кіпрські офшори близько 30 мільярдів доларів (майже трильйон рублів). До таких висновків прийшли Пайвен Кархунен і Світала Ледяєва з Університету Аалто (Гельсінкі) та Джон Воллі з Університету Західної Онтаріо (Канада). Стаття економістів опублікована в блозі Voxeu.
За їх підрахунками, зараз російські кошти складають від третини до половини всіх банківських депозитів, що зберігаються на Кіпрі. Загальний обсяг усіх вкладів у банках острівної республіки становить 31 мільярд доларів: 19 мільярдів приватних осіб і бізнесу і 12 мільярдів власних коштів банків.
Економісти також порівняли інвестиції, що надходять до Росії з Кіпру та Британських Віргінських островів з вкладеннями з Китаю, Туреччини, Франції, Швеції, США та Фінляндії. Виявилася, що 70 відсотків справжніх іноземних інвесторів вкладають гроші в обробну промисловість, а близько 67 відсотків інвестують в торгівлю і ремонт (деякі компанії працюють більш ніж в одній сфері бізнесу).
Також було встановлено, що інвестори з першої групи, з Кіпру та Британських Віргінських островів, вкладають гроші в основному в нерухомість і фінансовий сектор. При цьому останні два сегменти економіки сильніше інших залежать від офшорних вкладень. Гроші спочатку рухаються з офшорів в Росію, а потім назад. Вчені стверджують, що інвестиції з Кіпру та Британських Віргінських островів пов’язані з корупцією, так як фірми з цих двох країн працюють в найбільш корумпованих регіонах країни.
Згідно представленої оцінки обсяг виведених за 20 років на Кіпр російських грошей поступається офіційному відтоку капіталу з Росії за один рік. У 2012 році відтік капіталу з Росії склав 56,8 мільярда доларів (понад півтора трильйона рублів). При цьому в ЦБ заявляли, що близько 35 мільярдів доларів було виведено сумнівним способом. За перший квартал поточного року з країни було виведено 25 мільярдів доларів.
Про значні заощадженнях росіян в кіпрських банках заговорили в березні поточного року у зв’язку з введенням острівною республікою одноразового податку на вклади. Влада Кіпру ввели такий збір для депозитів розміром понад 100 тисяч євро на Bank of Cyprus і Laiki. За рахунок виручених коштів влада країни підтримали свої банки.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас