Міністр економрозвитку обіцяє активізувати експорт високотехнологічної продукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр економрозвитку обіцяє активізувати експорт високотехнологічної продукції

Казна та Політика
218
Зовнішньоекономічна діяльність в останні роки стала локомотивом економічного зростання України, заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.
Про це він сказав, виступаючи на конференції на тему “Зовнішньоекономічна діяльність: нові шляхи партнерства бізнесу і влади” в рамках першої міжнародної бізнес-конференції ABC: Ukraine & Partners.
Міністр визнав, що минулий рік був досить складним для розвитку зовнішньоекономічної діяльності, оскільки вітчизняна зовнішня торгівля розвивалася в умовах несприятливого зовнішнього середовища, для якого було характерним погіршення цінової кон’юнктури на основні товари українського експорту та розвиток рецесивних процесів в основних зовнішньоторговельних країнах-партнерах України.
У той же час Ігор Прасолов підкреслив, що за підсумками I кварталу 2013 р. сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами хоча й залишалося негативним (-125 800 000 доларів), однак у порівнянні з показниками I кварталу 2012 року покращилося в 9,5 разів.
За словами міністра, виправити і стабілізувати ситуацію з утворенням негативного сальдо у зовнішній торгівлі товарами дозволить реалізація нової редакції плану заходів з подолання негативного сальдо у зовнішній торгівлі, затвердженої розпорядженням уряду від 29 квітня.
Зазначеним планом передбачено, зокрема, здійснення заходів спрямованих на стимулювання нарощування експорту високотехнологічної продукції, розвиток вітчизняної матеріально-технічної бази, забезпечення енергетичної безпеки і т.д.
“Хочу відзначити, що, враховуючи сучасні зовнішньоекономічні виклики, Президент України у своєму щорічному посланні до Верховної Ради України “Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2013 році” відзначив необхідність зміщення акцентів економічної політики держави на внутрішні чинники економічного розвитку, що вимагає відповідної модернізації зовнішньоекономічної політики України”, – сказав міністр.
Серед напрямків модернізації зовнішньоекономічної політики Ігор Прасолов назвав підтримку діяльності та підвищення конкурентоспроможності експортерів на традиційних ринках, освоєння ними нових ринків збуту, створення спеціалізованого фінансового інституту, орієнтованого на кредитування та страхування експортних поставок, продовження розвитку системи оперативного відшкодування ПДВ експортерам на “автоматичних” принципах і т. д.
Разом з тим міністр повідомив, що для України важливим завданням залишається зберегти позитивну динаміку у відносинах не тільки з традиційними “глобальними гравцями”, такими як США, КНР і Росія, але і з державами, які затверджуються на сучасній світовій карті як нові світові та регіональні лідери.
Крім цього, міністр повідомив, що в поточному році з метою виконання Україною міжнародних зобов’язань передбачається прийняття нової редакції Митного тарифу України, в основу якого буде покладено нову версію Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, приведену у відповідність до Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2012 і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу; зменшення пільгових ставок ввізного мита на деяку продукцію і товари, відповідно до зобов’язань України перед СОТ на 2013 рік.
Ведеться також робота щодо спрощення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Зокрема, передбачається внести зміни до чинних нормативно-правових актів щодо процедури переоформлення та видачі окремих ліцензій у зовнішньоекономічній діяльності та дозволів на право здійснення реекспорту суб’єктами господарювання.
Ігор Прасолов висловив сподівання, що українські ділові кола проявлять свою зацікавленість і представлять своє бачення шляхів реалізації поставлених Президентом і урядом завдань щодо вдосконалення сфери зовнішньоекономічної діяльності.
“Зі свого боку, хочу переконати вас, що ми ретельно розглянемо ваші пропозиції і перетворимо їх у відповідні рішення Мінекономрозвитку і уряду”, – підкреслив міністр.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас