Експерт: восени курс української валюти може піднятися вище 10 грн за долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: восени курс української валюти може піднятися вище 10 грн за долар

Валюта
8293
Значна девальвація гривні може відбутися вже цієї осені. Таку думку у коментарі висловив економіст Любомир Шавалюк.
Експерт, зокрема, зазначає, що восени потрібно очікувати більшу девальвацію, ніж минулого року.
«Тут є нюанс, який нам грав на руку – фондові світові ринки ростуть, і капітал шукає ризик. Нам легко позичати і залучати борги. Наразі проблем нібито немає. Але два нюанси привертають увагу: перший – за півроку ми практично не наростили резервів, друге – зростання ринків, яке триває, близьке до завершення і більшість ринків на максимумі», – сказав Шавалюк і додав, що якщо за перше півріччя минулого року Україна наростила держрезерви, то вже цього року відбувся лише приріст держборгу.
«Тому на осінь можна очікувати великого ускладнення з умовами фінансування і ризики девальвації виростуть порівняно з тим, що ми маємо сьогодні, місяць чи два тому. Навіть виростуть порівняно з тим, що було восени минулого року. Цього разу (курс гривні – Ред.) вже не втримають»,– зауважив Шавалюк.
Експерт наголосив, що наразі влада уже використала відомі інструменти для утримання гривні і жодних додаткових резервів немає.
«Додаткових резервів, інструментів політики немає. І резервів золотовалютних так само мало. Вони тануть два роки підряд»,– зауважує економіст.
Він також припускає, що розмір можливої девальвації може виявитися більшим, ніж прогнозували міжанродні економічні експерти.
«У нас так складалося, що девальвації проходили неконтрольовано і дуже різко. І ті цифри, які називають експерти – це цифри, на які потрібно провести свідому, контрольовану девальвацію, аби відвести ризики. Це якщо уряд свідомо зважиться на це. Якщо ж він буде тягнути до останнього, то фактичний рівень може бути вищий, ніж прогнозує Moody’s та S&P», – вважає Шавалюк.
«Найгірше, що прогнозували за останні кілька місяців – це 10 гривень. При певних умовах і цю позначку курс може подолати»,– вважає економіст.
Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s у своєму огляді опублікувало прогноз, згідно із яким можна очікувати девальвації до рівня 9грн/доллар. В той же час, міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service прогнозує девальвацію гривні на рівні 10-15% за підсумками 2013 року.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас