Новий шовковий шлях: казахи вкладуть мільярди доларів у амбітний залізничний проект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий шовковий шлях: казахи вкладуть мільярди доларів у амбітний залізничний проект

Світ
2712
Казахстан витратив $1 млрд на другу залізницю з Китаю, слідом за сусідньою Росією, очікуючи зростання прибутків від транзиту і вкладаючи в інфраструктуру, яка не встигає за зростаючим потоком китайських вантажів до Європи.
Торік Астана запустила 293-кілометровий відрізок від Жетигена до Коргаса на китайському кордоні. Полотно коштувало 154 млрд тенге (близько $1 млрд), ставши частиною магістралі, що простягнулася на 10 800 км, з китайського Чунцина в Дуйсбург, який розташований в найбільшій індустріальної області Німеччини.
Поїзди з вантажами з Китаю до Європи, проходячи через казахську територію, потрапляють на російські залізниці, звідки через Білорусь прямують до Польщі. Але, збільшивши пропускну спроможність транзиту, Казахстан може запропонувати вантажовідправникам вигідну альтернативу на тлі завантаженого Транссибу, який лише починає розширення, інвестиції в яке оцінюються значно вище.
“У залізничному транспорті транзитний вантаж вважається чистим доходом, тому що немає витрат: вантаж на кордоні приймається і на іншому кордоні передається”, – зазначив заступник голови комітету транспорту і шляхів сполучення міністерства транспорту і комунікацій Еркін Мейрбеков.
“Це ласий шматочок, і всі країни борються за транзит і будівництво нових ділянок”.
Казахстан планує інвестувати в розвиток залізниці в цьому році ще 200 млрд тенге ($1,3 млрд), у тому числі кредитних, в порівнянні з більш ніж 500 млрд тенге роком раніше.
“Залізничний транспорт найоптимальніший. Авіа – так, він швидкий, але обсяги вантажів дуже маленькі, дорого. Морський транспорт – він дуже дешевий, але якщо клієнт готовий чекати 45 днів, будь ласка. Але ринок нестабільний, він вимагає швидкого реагування”, – зазначив Мейрбеков.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас