Депутати пропонують підвищити мита на імпорт вин в Україну в 3,3 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують підвищити мита на імпорт вин в Україну в 3,3 рази

Казна та Політика
1886
Народні депутати Андрій Сенченко (фракція БЮТ) і Катерина Ващук (фракція Партії регіонів) пропонують збільшити ставку ввізного мита на вина з діючою EUR 0,3 до EUR 1/літр.
Відповідний проект закону парламентарії зареєстрували у Верховній Раді 4 червня.
Документ також припускає скасування пільгової мита на імпорт вермутів, коньяків і віскі і прирівнювання її до звичайної. Зокрема, замість діючої на ці напої нульової ставки пільгової ввізного мита вона складе EUR 1/літр вермутів та EUR 3,5/літр коньяків, бренді і віскі.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що в останні роки виробництво вин в Україні знижується катастрофічними темпами: у 2011 році – на 41%, в 2012 році – на 25%. На думку авторів законопроекту, така ситуація пов’язана з жорсткою конкуренцією на вітчизняному ринку з боку імпортних вин.
Автори документа підрахували, що при збільшенні зборів імпорт вин скоротиться на 20%, а бюджет поповниться на 8,96 млн EUR.
Як повідомлялося, Україна взяла на себе певні зобов’язання при вступі до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо встановлення імпортних мит на алкоголь. Зокрема, з моменту членства в цій організації ставка імпортного мита на міцний алкоголь була знижена з EUR 7,5/літр 100%-го спирту до EUR 3,5/літр 100%-го спирту, а на вина – з EUR 2-3/літр до EUR 0,3/літр.
Пільгова ставка митного тарифу застосовується до товарів, що походять з країн, у торговельно-економічних відносинах з якими встановлено режим найбільшого сприяння, тоді як повна – до решти або у випадку, якщо країна походження не вказана.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас