Приватизація грецької газової компанії DEPA провалилася - не було заявок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизація грецької газової компанії DEPA провалилася - не було заявок

Енергетика
363
Оголошений владою Греції тендер з приватизації грецької газової компанії DEPA провалився. Термін прийому пропозицій від потенційних покупців компанії завершився сьогодні в 13:00 за київським часом, однак жодної заявки так і не надійшло.
За словами джерел, влада Греції отримали одну заявку на приватизацію DESFA – підрозділу DEPA, яке керує системою газопроводів високого тиску в Греції, – від Держнафтокомпанії Азербайджану (SOCAR).
Головним претендентом на купівлю DEPA вважався російський “Газпром”, за неофіційними даними готовий заплатити за неї 900 млн євро. Глава “Газпрому” Олексій Міллер навесні 2013 р. провів кілька зустрічей з прем’єр-міністром Греції Антонісом Самарасом, міністром розвитку Греції Костісом Хадзідакісом та Головним виконавчим директором Фонду з приватизації державного майна Греції Янісом Емірісом.
В якості ще одного претендента називалася компанія M&M Gas – спільне підприємство грецьких фірм Motor Oil і Mytilineos. Проте вважалося, що шанси M&M на перемогу в тендері невеликі, оскільки компанія висловлювала готовність заплатити лише 550 млн євро. Сьогодні вранці стало відомо, що M&M Gas відмовилася від подачі остаточної заявки.
Також від участі у конкурсі відмовилася російська група “Синтез” Леоніда Лебедєва.
Раніше повідомлялося про те, що проти покупки DEPA “Газпромом” виступають влади США, застерігши Афіни від надмірно тісних зв’язків з постачальниками вуглеводнів з РФ.
Уряд Греції оголосив про початок тендерної процедури з приватизації корпорації DEPA в лютому 2012 р. Після переговорів з керівництвом “Газпрому” Фонд приватизації держмайна Греції (HRADF) змінив ряд первинних умов тендеру, зокрема, скоротивши обов’язковий гарантійний платіж, який повинен бути перерахований покупцем до завершення угоди, з 20% до 10% від її загальної вартості. Крім того, повідомлялося, що HRADF пообіцяв компенсувати покупцеві DEPA недоїмки по рахунках грецьких споживачів газу, якщо заборгованість не буде врегульована сама собою.
Корпорація DEPA займається оптовими закупівлями, торгівлею та постачанням природного газу промисловим споживачам та домогосподарствам Греції. В даний час Грецькій Республіці належить 65% акцій компанії, ще 35% перебувають у власності у місцевої нафтопереробної компанії Hellenic Petroleum S. A. “Газпром” є основним постачальником газу для DEPA: торік він забезпечив 60% всіх поставок газу для грецької компанії.
Постачання російського природного газу до Греції почалися в 1996 р. на підставі Міжурядової угоди від 7 жовтня 1987 р. і підписаного на його базі контракту між “Союзгазекспорт” (нині ТОВ “Газпром експорт”) та корпорацією DEPA. Контракт діє до 2016 р. і передбачає можливість продовження.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас