Обмеження готівкових розрахунків підвищить ліквідність українських банків - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмеження готівкових розрахунків підвищить ліквідність українських банків - НБУ

Казна та Політика
3927
Обмеження готівкових розрахунків в Україні дозволить залучити додаткові ресурси для кредитування економіки і підвищить ліквідність банків. Про це заявила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.
“Основна мета впровадження обмежень на розрахунки готівкою – збільшення обсягів безготівкових розрахунків та залучення додаткових ресурсів для кредитування економіки. Зростання безготівкових розрахунків збільшить надходження фінансових ресурсів суб’єктів національної економіки в банківську систему і підвищить ліквідність банків”, – сказала Ричаківская.
За її словами, скорочення готівкового обігу позитивно вплине на економіку країни і сприятиме додатковому зростанню ВВП країни.
“Ми сподіваємося на додаткове зростання ВВП, збільшення кредитування економіки у національній валюті та зниження обсягів готівкової іноземної валюти, яка знаходиться поза банківською системою”, – зазначила Ричаківская.
Нагадаємо, що в четвер 6 червня 2013 правління Національного банку України прийняло постанову про встановлення з 1 вересня 2013 граничної суми готівкових розрахунків.
Згідно з вимогами зазначеної постанови гранична сума готівкових протягом одного дня між підприємствами (підприємцями) становить 10 тис. грн, готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150 тис. грн.
Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 тис. грн.
“Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 150 тис. грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки, в тому числі на депозит нотаріуса, на окремий поточний рахунок в національній валюті”, – йдеться в тексті постанови НБУ.
Також НБУ вніс зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
“Змінами визначено, якщо готівкові платежі між підприємствами (підприємцями) та/або між підприємствами (підприємцями) і фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами перевищують граничну суму, то вони проводяться виключно в безготівковій формі через банки або небанківські фінансові установи , які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку”, – повідомили в НБУ.
При цьому кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас