Після президентських виборів 2015 року можуть відновити призов, – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після президентських виборів 2015 року можуть відновити призов, – експерт

Казна та Політика
1305
Міністерство оборони України днями підтвердило оприлюднені ще взимку плани про перехід з наступного року на контрактний принцип формування армії.
Але після президентських виборів 2015 року в Україні може відновитися призов.
Перехід до контрактного принципу набору в армію був задекларований ще “помаранчевою” владою. Громадяни, як і очікувалося, з вдячністю сприйняли ініціативу, що дозволяє, крім усього іншого, вирішити проблему соціальної нерівності і корупції, пов’язану з обов’язковим призовом. Не зумівши виконати обіцяне, “помаранчева” команда налаштувала проти себе багатьох виборців, зазначає видання.
Про це, мабуть, пам’ятають в оточенні Віктора Януковича, який у передвиборчій кампанії 2010 року теж використовував гасло про перехід армії на контракт. Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук впевнений, що нинішні плани екстремально швидкої реформи пов’язані з наближенням чергових президентських виборів: «Політики поставили перед військовим керівництвом завдання – негайно відмовитися від призову і скоротити армію. Але як це виконати – ось велике питання. Адже навіть перехід до контрактного принципу набору коштує значно дорожче, ніж просто утримання чинної армії. Потрібно виплатити грошові допомоги звільненим в запас, працевлаштувати цілу армію людей, які раніше були задіяні у Збройних силах. Не кажучи вже про те, що для привабливості контрактної служби потрібні висока зарплата і соціальний пакет, що включає забезпечення житлом. За нинішніх обсягів фінансування, за моїми підрахунками, на вирішення цих питань потрібно приблизно 240 років».
Але й нинішня ситуація не влаштовує військових. Торік Всеукраїнська спілка безквартирних офіцерів винесла невдоволення на публіку: у ході прес-конференції прозвучала інформація про те, що в чергах на отримання житла перебувають близько 45 тис. офіцерів Збройних сил.
Ще 20 тис. в тій же черзі – це офіцери запасу і у відставці, ветерани війни в Афганістані та члени сімей військовослужбовців, загиблих при виконанні службового обов’язку. Для багатьох очікування затяглося на більш ніж 10 років, і перспектив вирішення квартирного питання не видно. Цього року безквартирні офіцери мітингували біля стін Верховної Ради.
У Міноборони намагаються комплексно вирішити проблему. Програма переходу на контрактний принцип формування армії розрахована на період з 2013 по 2017 рік. За цей час планується скоротити армію з 184 тис. до 115 тис. осіб. При цьому оборонне відомство збирається продати на відкритих аукціонах більш ніж 200 військових містечок – половину всіх існуючих. І скерувати виручені кошти на програму будівництва сучасного житла для військовослужбовців.
Уряд, своєю чергою, взяв курс на скорочення адміністративних витрат. Днями було схвалено положення про звуження функцій і скорочення кількості військкоматів. Документ передбачає спрощення системи управління, зменшення обсягів мобілізаційної роботи у мирний час, зняття з військових комісаріатів низки другорядних та дублюючих функцій на зразок видачі довідок та організації альтернативного медичного обстеження призовників. Ця реформа теж дозволить заощадити кошти, вважають чиновники.
У підсумку планується до 2017 року завершити адміністративну частину армійської реформи і перейти до нового етапу, що дозволяє підвищити боєздатність армії. Раніше міністр оборони Павло Лебедєв заявив: «На 2017-2025 роки ми плануємо повне переозброєння. Ми плануємо витратити на ці цілі 125 мільярдів гривень (більш як 15 млрд дол. – «НГ»)».
Але експерти скептично оцінюють ці плани, кажучи, що треба пережити хоча б перший етап реформ, не втративши армію як таку. «Якщо зараз наші війська боєздатні тільки умовно, то після скасування призову вони втратять боєздатність навіть номінальну», – сказав керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський. Він зазначив, що оборонні бюджети поки не дозволяють військовослужбовцям виконувати військовий обов’язок, не замислюючись про те, як їм прогодувати сім’ю. Суєта з екстреним переходом на контрактну службу не поліпшить цю ситуацію, а тільки підвищить соціальну напруженість в армії, припускає експерт. Він нагадав, що раніше Генштаб розробив проект реформи, що передбачає поступовий і поетапний перехід на контрактний принцип набору – до 2023 року. Але влада обрала шоковий шлях, який невідомо чим обернеться для армії і для держави.
«У нас буде контрактна, але не професійна армія. Зараз наберуть на контракт всіх охочих – у першу чергу безробітних і тих, хто сподівається отримати пільги при вступі у ВНЗ. Не факт, що ці контрактники в майбутньому стануть професіоналами, а не звільняться з армії. Армійське начальство, мабуть, планує вирішувати неминучі проблеми в міру їх надходження, в пожежному порядку. Але політики зможуть відзвітувати перед виборцями, які, звичайно ж, з радістю сприймуть новину про відмову від обов’язкового призову. Я б охарактеризував ситуацію як передвиборну авантюру», – сказав Дмитро Тимчук. На його думку, після президентських виборів 2015 року армія знову повернеться до колишнього принципу формування: «На 90% – так і буде».
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас