МВФ думає не про розвиток української економіки, а про повернення своїх кредитів, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ думає не про розвиток української економіки, а про повернення своїх кредитів, - експерт

Казна та Політика
1792
Фіскальні рекомендації МВФ для України треба розцінювати передусім як рекомендації кредитора боржнику.
Таку думку озвучив експерт комітету з питань податкової політики Американської торговельної палати в Україні, керівник податкової практики юридичної фірми «Гід Лаурет Нуель» Тарас Коваль.
«Рекомендації МВФ як кредитора спрямовані на пошук альтернативних джерел погашення боргу, відмінних від боргових інструментів (нових позик або рефінансування існуючих). А такими є в т.ч. і податкові надходження», – зауважує експерт, передає ТСН.
«Хто правий, кредитор чи боржник? Життя покаже. Останні уроки Греції та Кіпру дають підстави для роздумів. Хоча відновлення співпраці з МВФ дозволить Україні поліпшити управління власними фінансовими ресурсами і розширити доступ на ринки зовнішніх запозичень», – констатує дилему експерт.
За словами ж директора аналітичної групи Da Vinci AG Анатолія Бароніна, зараз умови МВФ для України гірші, ніж вони були ще півроку тому.
«Політика бюджетної економії в Європі себе не виправдала, а нас змушують йти цим шляхом», – зазначає експерт.
При цьому на думку директора департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічного розвитку Артема Рудика, виконання вимог МВФ до України щодо підвищення податкового навантаження на першу і другу групу спрощеної системи оподаткування, а також про ліквідацію 4-6 груп “спрощенців” призведе до зростання обсягів тіньової економіки.
«МВФ виходить, насамперед, з фіскальних мотивів, а податкова система повинна виконувати також соціальну функцію. «Спрощенка» на це в т.ч. націлена. Величезна частина вітчизняної економіки і так перебуває в тіні. Навіщо ще більше підприємців туди гнати?», – риторично запитує фахівець.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас