Єврокомісія запросила Латвію в єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія запросила Латвію в єврозону

Казна та Політика
478
Єврокомісія в середу підтримала вступ Латвії до зони дії єдиної європейської валюти з 1 січня 2014 року, повідомляє міністерство фінансів балтійської республіки.
“Єврокомісія вважає, що Латвія досягла високого рівня економічного зближення з єврозоною і пропонує раді погодити застосування Латвією євро з 1 січня 2014 року”, – йдеться у звіті ЄК. Рада міністрів фінансів країн Євросоюзу, як очікується, прийме своє рішення 9 липня.
Дефіцит бюджету Латвії склав 1,2% ВВП в 2012 році, а держборг – 40,7% ВВП. Це нижче середнього показника по регіону, а також знаходиться в межах Пакту стабільності і зростання, за які виходять багато країн єврозони.
Раніше повідомлялося, що ЄК турбує великий обсяг іноземних депозитів у банківському секторі Латвії. Єврокомісія вирішила вказати на цей факт у своєму висновку про запрошення балтійської республіки приєднається до зони євро.
На кінець квітня, як повідомляє видання, іноземний капітал становить до 49% всього портфеля депозитів Латвії. При цьому, за даними МВФ, 80-90% іноземного капіталу являють собою кошти громадян країн пострадянського простору. Населення Латвії скептично ставиться до введення євро. Приєднання до зони єдиної європейської валюти, згідно з опитуваннями громадської думки, не підтримує більше 60% населення країни. На даний момент національною валютою Латвії є лат.
Зі вступом до єврозони, Центробанк Латвії стане членом Євросистеми і повинен буде сплатити відповідний внесок у капітал ЄЦБ. Банки Латвії зможуть брати участь у системі рефінансування ЄЦБ. Латвія, після вступу до єврозони, повинна буде почати надавати на погодження свої бюджетні плани Єврокомісії, як і інші країни регіону. Банки країни підпадуть під єдиний механізм нагляду в єврозоні, який зараз готується до початку роботи.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас