Центробанки по всьому світу скуповують скандинавські валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки по всьому світу скуповують скандинавські валюти

Світ
1141
Центральні банки та державні фонди по всьому світу стали масово скуповувати норвезькі й шведські крони для поповнення своїх резервів. Інтерес до скандинавських валют проявили, зокрема, керуючі держрезервами з Польщі, Росії, а також з Індонезії і декількох інших азійських країн.
Офіційно інформація видання не підтверджується. У Норвегії WSJ заявили, що не мають даних про те, хто саме скуповує валюту, в російському ЦБ від коментарів відмовилися, а в Польщі представили статистику тільки за 2012 рік, коли місцевий ЦБ тримав у норвезьких кронах сім відсотків резервів. Для порівняння, в 2009-му частка крони становила всього п’ять відсотків, а в 2007-му норвезької валюти в резервах Польщі взагалі не було.
Традиційно центробанки по всьому світу тримають резерви в п’яти валютах: доларах, євро, британському фунті, японській ієні і швейцарських франках. В останні роки вони прагнуть диверсифікувати свої вкладення за рахунок австралійських і канадських доларів. Зокрема, в російських резервах, судячи з офіційних даних ЦП, канадський долар до кінця третього кварталу 2012 року займав 1,4 відсотка, австралійський – 0,7 відсотка.
Про інтерес російського ЦБ до шведських і норвезьких крон раніше нічого не повідомлялося.
Серед плюсів інвестицій в крони називається фінансова стійкість Норвегії та Швеції: обидві країни мають найвищий кредитний рейтинг від найбільших світових рейтингових агентств. Норвегія, крім того, має у своєму розпорядженні фонд в 740 мільярдів доларів, куди складаються доходи від занадто високих цін на нафту, основного експортного продукту країни. Ця «подушка безпеки» робить Норвегію стійкою до практично будь-яким негативних явищ у світовій економіці.
За останній рік долар подешевшав по відношенню до шведської крони на 10 відсотків до 6,55 крони за один долар, до норвезької валюти на 5,3 відсотка до 5,8 крони за долар.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас