У Януковича назвали пропозицію укрупнити області України "ненауковою фантастикою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Януковича назвали пропозицію укрупнити області України "ненауковою фантастикою"

Казна та Політика
1234
Всі розмови про зміну адміністративно-територіального устрою України, укрупнення областей або інша подібна “ненаукова фантастика” є позицією окремих політиків та експертів. Так Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук відгукнулася про ідею створення 24 областей на 8 потужних утвореннях, передає прес-служба Голови держави.
“Проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні не містить натяку на перекроювання карти територіального устрою України”, – зазначила М.Ставнійчук
Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук зазначила, що в основі реформи місцевого самоврядування лежить філософія посилення здатності територіальної громади.
Вона підкреслила, що мова йде про створення умов для того, щоб громадяни, жителі певних сіл і міст, могли в зручному для себе режимі отримати публічні послуги (пенсію, довідку чи дозвіл на будівництво), щоб органи місцевого самоврядування мали достатню матеріально-фінансову та податкову базу для здійснення власних повноважень, щоб самі громадяни впливали на вироблення і прийняття управлінських рішень на місцях.
“Тому в проекті Концепції реформування місцевого самоврядування, що розробили фахівці Адміністрації Президента України, представники уряду, асоціацій органів місцевого самоврядування, мери і керівники місцевих рад, а також громадськість та експерти Ради Європи, серед завдань першого етапу передбачено запровадження механізму демократії участі, ухвалення закону про місцеві референдуми, розширення повноважень і можливостей органів самоорганізації населення, зміни в процедуру консультацій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з громадськістю”, – зазначила Марина Ставнійчук.
Вона також зазначила, що Концепція передбачає суттєву бюджетну децентралізацію.
“Потрібно забезпечити органи місцевого самоврядування власними інвестиційними ресурсами. Простимулювати і на рівні законодавства, і на рівні практик залучення альтернативних джерел і використання сучасних механізмів фінансування, поліпшення доступу місцевих бюджетів до кредитних ресурсів. Встановити механізми прозорості та ефективності використання бюджетних як місцевих, так і державних коштів та контроль за якістю надання послуг населенню”, – підкреслила Марина Ставнійчук.
За її словами, необхідно встановити співпрацю територіальних громад на основі ресурсно-організаційної кооперації (міжмуніципального співробітництва), ухвалити закони про співпрацю територіальних громад та про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо визначення основних принципів фінансування проектів такої співпраці).
На її переконання, тільки після того як буде проведена інвентаризація ресурсів, оцінена готовність до реформи всієї системи, підвищена професійна підготовка місцевого управлінського активу, можна буде говорити про конституційний перерозподіл компетенцій і повноважень від місцевих держадміністрацій у виконкоми відповідних органів місцевого самоврядування. До цього часу, чиновники місцевого самоврядування повинні навчитися працювати в нових умовах, взаємодіяти з суспільством, стимулювати активність громадян.
“Всі ж розмови про зміну адміністративно-територіального устрою України, укрупнення областей або інша подібна “ненаукова фантастика” є позицією окремих політиків та експертів. Проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні не містить натяку на перекроювання карти територіального устрою України”, – зазначила радник Президента.
Нагадаємо, народний депутат від фракції Партії регіонів Сергій Гриневецький запропонував з 24 невеликих областей зробити вісім потужних “утворень”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас