Українську ГТС продадуть Росії за $5 млрд і газову знижку, - аналітик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українську ГТС продадуть Росії за $5 млрд і газову знижку, - аналітик

Енергетика
1700
Продаж Росії 50%-вої частки в газотранспортній системі принесе Україні $7-9 млрд, проте лише частина цих коштів буде отримана грошима. Таку думку озвучив аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.
Він припускає, що Україні буде цікаво взяти частину своєї вигоди від продажу ГТС у вигляді одноразового платежу, а решту – реалізувати через знижку на газ протягом 2-3 років. “Реалізація потенційної вигоди від продажу ГТС у розмірі $7-9 млрд буде здійснена через разовий платіж у сумі $3-5 млрд і знижку на російський газ в 2013 і 2014 роках. Орієнтовно, газ може імпортуватися за ціною $300 за 1000 куб. м”, – йдеться в повідомленні компанії.
Такий крок дозволить знизити витрати на імпорт на $1,4 млрд до кінця року і ще на $3,3 млрд – у наступному. Однак при цьому втрачена вигода від транзиту газу (так як половину доходів від транзиту піде Росії) складе $1,45 млрд на рік.
Однак, на думку Паращія, ключовий ефект від продажу ГТС полягає у вирішенні проблеми платіжного балансу і підтримки фіксованого курсу гривні до 2015 року.
“Основний ресурс від продажу буде направлений на балансування валютного ринку в 2013-2014 роках. Для збереження контролю за обмінним курсом в другому півріччі 2013 уряду потрібно залучити ззовні додатково $4-5 млрд. У разі проблем з розміщенням євробондів у другому півріччі, продаж ГТС може закрити цей дефіцит”, – відзначає аналітик. У 2014 році зниження торговельного дефіциту не покриє повністю очікуваний дефіцит валюти, однак зниження ціни на газ підвищує шанси на відновлення співпраці з МВФ.
Паращій відзначає, що однозначним негативом продажу “труби” стане зниження стимулів для іноземних компаній інвестувати в розробку сланцевого газу, так як йому доведеться конкурувати з російським паливом, що подешевшало.
Однак для влади це питання зараз має другорядне значення. На першому місці – вибори президента в 2015 році.
“Основним політичним наслідком можливого продажу ГТС Росії є отримання достатнього валютного ресурсу для втримання стабільності гривні і демонстрації економічного процвітання напередодні президентських виборів. Також дуже ймовірно, що продаж ГТС відкриє шлях для підписання договору з МВФ без підняття тарифів на газ і виконання інших болючих вимог фонду”, – підкреслює аналітик.
На його думку, в такому випадку дуже висока ймовірність того, що Янукович може зберегти за собою посаду президента до 2020 року.
Нагадаємо, переговори про створення консорціуму з управління українською ГТС вийшли на фінальну стадію.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас