ООН погіршила прогноз щодо зростання світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН погіршила прогноз щодо зростання світової економіки

Казна та Політика
345
В найближчі два роки економічне зростання у світі залишатиметься млявим. Про це йдеться у переглянутій доповіді ООН “Світовий економічний стан і перспективи на 2013 рік”. Її автори вважають, що створення робочих місць – шлях до пожвавлення світової економіки.
Як повідомляє центр новин ООН, доповідь було підготовлено Департаментом ООН з економічних і соціальних питань і сьогодні представлено у штаб-квартирі Організації в Нью-Йорку. Її автори вважають, що нові ініціативи в основних промислово розвинених державах “привели до скорочення систематичних ризиків” і частково допомогли повернути споживачам, бізнесу та інвесторам більшу впевненість у завтрашньому дні. Однак перспективи економічного зростання в цілому не покращилися.
У грудні 2012 року була випущена перша доповідь із прогнозами на поточний рік, підготовлена департаментом ООН із економічних і соціальних питань. Тоді в ній містився прогноз, що в 2013 р. світова економіка підвищиться на 2,4%, а в 2014 р. – на 3,2%.
У документі зазначалося, що, дотримуючись виробленої політики і з урахуванням тенденції зростання в Європі та США, знадобиться ще, принаймні, 5 років для того, щоб компенсувати втрату робочих місць, пов’язану зі значною рецесією 2008-2009 рр.
Представляючи оновлену доповідь, помічник генерального секретаря ООН із економічного розвитку Шамшад Ахтар закликала прагнути до збалансованого економічного відновлення, що спирається на створення робочих місць. Вона вказала, що на зміну затяжному глобальному економічному спаду прийшли деякі поліпшення. Зростання економіки відзначається у США, зокрема, є ознаки відновлення сектору житлового будівництва в країні.
У Японії в першому квартеті 2013 р. темпи зростання економіки досягли 3,5%.
У доповіді вказується, що загалом промислово розвинені країни продовжують стикатися з серйозними ризиками і невизначеністю. У єврозоні економічна ситуація залишається “важкою”. У багатьох великих країнах, що розвиваються, “включаючи Бразилію, Китай, Індію та Росію”, в останні два роки спостерігалося значне уповільнення темпів зростання ВВП.
Щодо Китаю, зростання ВВП у цій країні у 2013 р. очікується на рівні 7,8%, а в 2014 р. – 7,7%. Водночас, експерти попереджають, що непередбачене падіння цього показника у КНР до рівня 5% може негативно вплинути на економічну діяльність у всьому світі, особливо – в країнах, що розвиваються, експортують сировинні товари.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас